"U Nemačkoj nude studentima da menjaju prebivalište zbog izbora"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani nemačke pokrajine Tiringije ove godine glasaju na lokalnim izborima u maju, evropskim izborima u junu i pokrajinskim izborima u septembru

Foto: Shutterstock

Nedeljnik "Vreme" došao je da saznanja da se ,,nemačkim studentima nudi da menjaju prebivalište zbog izbora", u okviru kampanje "92 dana", koju je i sam ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prokomentarisao.

"Saznali smo danas zahvaljujući tekstu iz Vremena da nemački univerziteti otvoreno nude svojim studentima da promene prebivalište u okviru kampanje “92 dana” kako bi glasali protiv desnice na predstojećim izborima.

Eto prilike za Kurtijeve lobiste i osvedočene protivnike Srbije Stefana Šenaha, Andresa Šidera i Mihaila Rota da osude ovakvu praksu u Nemačkoj, da podnesu rezoluciju Evropskom parlamentu i da traže međunarodnu istragu", napisao je ministar na platformi X, nekadašnjem Tviteru te dodao da se u Nemačkoj ovakva akcija promene pribavilišta birača naziva "odbrana demokratije".

"U Srbiji bez ijednog dokaza da se to dogodilo traže međunarodnu istragu. Oni veruju da je u Nemačkoj sve dozvoljeno kada je odbrana Rotove fotelje i vlasti njegove stranke!", poručio je ministar.

Inače, građani nemačke pokrajine Tiringije ove godine glasaju na lokalnim izborima u maju, evropskim izborima u junu i pokrajinskim izborima u septembru. Kako navodi "Vreme", prema anketama, desničarska Alternativa za Nemačku je tamo najjača politička snaga i može da računa na oko trideset odsto glasova.

Ali, mediji u Nemačkoj pišu o neobičnoj kampanji pod imenom „92 dana“ koju je pokrenuo univerzitet Bauhaus u Vajmaru i kojoj su se pridružili drugi univerziteti u Tiringiji.

"Kampanja 92 dana prvenstveno je namenjena studentima koji su se preselili u Vajmar. Mnogi studenti teoretski mogu da učestvuju na izborima, ali nisu prijavljeni u mestu gde studiraju", piše u saopštenju univerziteta iz Vajmara, a mediji ocenjuju da je u pitanju namera da se smanji uspeh AfD na izborima.

Kako "Vreme" prenosi, univerzitet čak nudi i "bonus za obrazovanje" studentima koji promene prebivalište. Nudi se zapravo novac – u Vajmaru 300 evra, u Jeni do 120, Geri 100 evra godišnje i tako dalje.

(Telegraf.rs)