Vučić iz Granade: Večeras razgovori sa Boreljom i Makronom, sutra tema situacija na KiM

Vreme čitanja: oko 3 min.

On se obraća sa Samita Evropske političke zajednice

Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sa Samita Evropske političke zajednice u Granadi i naveo da će večeras imati razgovore sa Boreljom i Makronom, kao i da očekuje razgovor sa Micotakisom.

Vučić je u obraćanju medijima, je istakao da mora da se bori za svoju zemlju.

- Ne obaćavam ništa, nadam se da ćemo uspeti - istakao je Vučić.

On je izjavio da je na samitu Evropske političke zajednice imao brojne susrete sa predstavnicima zemalja, a da je sa mnogima imao i bilateralne sastanke na kojima je razgovarao o situaciju u regionu i na KiM.

- Neću puno da govorim dok ne završim sa Boreljom sa kojim se popodne sastajem, Makronom, Micotakisom - rekao je Vučić medijima u Granadi.

On je dodao i da će večeras posle 23 sata reći nešto više o sutrašnjoj sednici Evropskog saveta na koju je kao posebna tačka ubačena situacija na KiM.

- Neki će pokušati da govore i o Srbiji na različite načine -  rekao je Vučić.

On je istakao i da tzv. predsednica Kosova ima dvostruke standarde prema Srbiji kada govori o sankcijama.

- Ono što govori Osmani licemerno, da je neko važan bilo bi još licemernije, razarate integritet priznate zemlje sa važecom rezolucijom 12 44, u pitanju su dvostruki standardi prema Srbiji, naše je da razgovoramo sa svima, ne želimo nikome sankcije - dodao je on.

Izjavio je da danas u Granadi sa predstavnicima Prištine nije ni razgovarao, kao i da oni ni ne žele da razgovaraju.

- Da li je bilo napretka? Nisam sa Prišitnom ni razgovarao niti oni hoće da razgovaraju, tako da ne znam o kakvom napretku govorite - odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li je danas bilo nekog napretka.

Istakao je da je pokušao da objasni evropskim predstavnicima poziciju Srbije, da je to njegov posao i da će to nastaviti da radi.

- Nije uvek lako, niti prijatno. Videite kako su neki od vaših prijatelja uplašeni zbog pritiska sa kojima se suočavaju, ali šta da radim, morate svom snagom da se borite za svoju zemlju i nadam se da ćemo uspeti, ali ne obećavam ništa - rekao je Vučić.

On je dodao i da su potrebna rešenja zasnovana na realnosti i kompromisi, a ne nešto o čemu neko sanja, a da ne da ništa drugoj strani. Pojasnio je da je smanjen broj vojnika na administrativnoj liniji.

Vučić se danas sastao sa Zelenskim

Danas se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, i to uoči početka samita Evropske političke zajednice koji se održava u španskom gradu Granadi.

Ovom prilikom sastao se i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Kratak susret sa prijateljima Viktorom Orbanom i Dimitrom Kovačevskim pred početak Samita EU2023ES, na kojem će se razgovarati o brojnim važnim temama za današnju Evropu, a nadamo se i Zapadni Balkan", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić se susreo danas sa premijerom Španije Pedrom Sančezom u Granadi.

"Ponovio sam zahvalnost Španiji na razumevanju pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije i doslednoj podršci našem teritorijalnom integritetu", napisao je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav. Vučić učestvuje na samitu Evropske političke zajednice u Granadi.

(Telegraf.rs)