DS: Tim za zaštitu od političkog progona! SNS: Hajka protiv spremnosti za obračun!

Traje ozbiljna partijska čistka i hajka na neistomišljenike, poručila Jelena Trivan, predstavljajući pravni tim demokrata za zaštitu članova od političkog progona i medijskog šikaniranja. S druge strane, u Srbiji se hajka vodi protiv spremnosti za obračun sa kriminalom i korupcijom, navode naprednjaci

Demokratska stranka (DS) formirala je pravni tim koji će se baviti zaštitom njihovih članova širom Srbije od političkog progona i medijskog šikaniranja, uključujući tu i visoke funkconere stranke, među njima i Olivera Dulića.

Pravni tim DS čine poslanici Janko Veselinović, Maja Videnović, Srđan Miković, Nenad Konstatinović, generalna sekretarka stranke Tamara Tripić, zatim Teodora Vlahović, advokati Aleksandar Todorović i Danijel Tomašević.

Poslanica DS Jelena Trivan poručila je da u državi traje ozbiljna partijska čistka i hajka na neistomišljenike koja se sa republičkog nivoa prenela na lokalni, gde se, kako je rekla, dešavaju dramatične situacije.

Prema njenim rečima, u uslovima koji danas postoje nemoguće je biti opozicija, jer je borba protiv korupcije postala plašt za borbu protiv neistomišljenika.

- DS daje apsolutnu podršku borbi protiv korupcije, ali nažalost faktografski podaci ukazuju da u toj borbi ima elemenata političke hajke - rekla je Trivan.

Kao primer, ona je navela da, uprkos tome što krivični zakonik zabranjuje komentarisanje sudskih procesa i oglašavanje nekoga krivim pre nego što mu je presuđeno, samo u poslednjih mesec dana u medijima je objavljeno 30 tekstova u kojima je neko od funkcionera DS oglašen krivim, dok je, kako je istakla, u sedam tekstova određena i tačna kazna.

Prema njenim rečima, nije realno da to mediji rade nezavisno od vlade koja ne samo da ne demantuje te informacije, već se uključuje u komentarisanje.

- Navodim primer objavljene informacije da je Mirko Cvetković pobegao iz zemlje, a on kao bivši premijer ima dvadesetčetvoročasovnu pratnju policije. Najmanje što je policija mogla da uradi je da demantuje te navode, a uprkos tome, ostala je medijska priča o bivšem premijeru koji se skriva od organa gonjenja - rekla je Trivan.

Prema njenim rečima, u poslednjih mesec i po dana obavljeno je 109 tekstova u kojima se kriminalizuje DS, u 30 tekstova je prekršena pretpostavka nevinosti, u 11 su najavljena hapšenja, a na 26 naslovnih strana tema je bilo kriminalno delovanje DS.

Ona je istakla i da je glavni cilj pravnog tima da zaštiti, pre svega, članove na lokalu koji su izloženi progonu, ali da apsolutno neće stajati u odbranu onih koji su prekržili Zakon već samo onih čija su ljudska prava ugrožena.

SNS: Hajka protiv spremnosti za obračun

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Jadranka Joksimović izjavila je da se u Srbiji najozbiljnija hajka vodi protiv spremnosti za obračun sa kriminalom i korupcijom i istakla da niko ne vrši pritisak na rad Tužilaštva.

- Na obračunu sa korupcijom i kriminalom ćemo i dalje insistirati, a svi koji su umešani biće izvedeni pred lice pravde. Kome to smeta i ko su ti nezaštićeni i od koga? - rekla je Jadranka Joskimović.

Ona je navela da Tužilaštvo mora biti nezavisno i da nijedan čovek iz te institucije, kako je kazala, koji se bavi ozbiljnim pitanjima nije smenjen.

- Mi smo prevazišli 2000. i insistiramo da institucije rade nezavisno. Tužilaštvo će raditi kako je propisano zakonom i niko neće uticati na njegov rad - dodala je Jadranka Joksimović.

(Telegraf.rs / Agencije)