Nova hapšenja na KiM: Dva Srbina uhvaćena kod Banjske, Brnabić i Vučić razgovarali o merama koje treba doneti

Vreme čitanja: oko 12 min.

Pratite situaciju na Kosovu i Metohiji na Telegraf.rs

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu//Bojan Slavković

Juče oko 3 sata posle ponoći u selu Banjska kod Leposavića napadnuta je Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi ranjen. Ujutru je na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici, raspoređeno više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale bili su vidljivi policajci ROSU sa dugim cevima.

U dvorištu Manastira Banjska čula se pucnjava, a naoružana lica koja su provalila kapiju napustila su manastir u toku večernjih sati, kasnije je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se sinoć obratio u 20 sati i potvrdio da su trojica Srba su stradala sa KiM, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da postoji bojazan da je još jedno lice nastradalo. On je naveo da je juče bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

"Moja poruka, najvažnija večeras, i sve to danas što ste radili, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete", poručio je.

Pratite situaciju na Kosovu i Metohiji:

23.40 Vernici iz Novog Sada i Bačke Palanke doputovali iz Banjske

23.00 Eljšani: U Banjskoj uhapšena dva Srbina

Kosovska policija uhapsila je večeras dve osobe srpske nacionalnosti u blizini sela Banjska u Zvečanu, saopštio je vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Oružje je pronađeno u automobilu koji je bio parkiran na prakingu hotela. Do sada je ukupno uhapšeno osmoro ljudi.

22.20 Premijerka razgovarala sa Vučićem: Pričali smo šta možemo da uradimo za naš narod, pre svega na KiM

22.10 Petković izjavio saučešće porodicama nastradalih 

Direktor Kancelarije za KiM u sapštenju ističe da je međunarodna zajednica izignorisala upozorenja iz Beograda, te da su od tragičnog događaja srpski civili sa severa na meti specijalaca ROSU.

21.46 Zaharova o krvoproliću na KiM: "To je posledica Kurtijeve politike, preti nastavak etničkog čišćenja"

"Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica kursa takozvanog 'premijera' Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukoba i čišcenja teritorije regiona od Srba", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Uvereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine".

21.10 Orlić se sastao sa Hu Venžongom

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine (SNPKK) Hu Venžongom i informisao ga o izuzetno teškoj situaciji na Kosovu.

Orlić je ocenio i da je krivac zbog situacije na Kosovu Aljbin Kurti.

"Hvala Kini koja je u poštovanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta uvek bila najčvršća i najjasnija", rekao je Orlić i naglasio da Srbija pruža jasnu podršku politici jedne Kine.

21.05: Kongresmenka Teni pozdravila izjavu predsednika Srbije: "Pozivam na potpunu zaštitu prava svih na Kosovu"

Foto: Michael Brochstein/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

20.01 Oglasio se Lajčak nakon sastanka u Briselu

19.35 Euleks: Situacija oko manastira stabilna, ali krhka

Situacija u selu Banjska, oko manastira, trenutno je stabilna, ali krhka, saopštio je Euleks za Kosovo onlajn.

Tokom dana bili su na području manastira Banjska, nadgledajući bezbednosna dešavanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom, nakon čega su napustili to područje.

18.50 Eparhija raško-prizrenske: "Nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir"

U popodnevnim časovima Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini.

U toku dana Euleks i kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

Episkop Teodosije / Foto: SPC

17.13 Hodočasnici iz manastira Banjska napustili KiM

Grupa od 30 hodočasnika iz Novog Sada, koji su tokom jučerašnjeg incidenta bili pod opsadom u manastiru Banjska, gde su proveli i noć, prošli su prelaz Jarinje i uputili se dalje ka Srbiji.

Oni su do prelaza Jarinje putovali u pratnji Kosovske policije i Euleksa. Nakon kraće provere, napustili su Kosovo.

16.48 Srpska lista izrazila saučešće porodicama stradalih u Banjskoj: "Desilo se ono što je Кurti priželjkivao"

15.40 Manastir Visoki Dečani: Širi se niz dezinformacija i lažnih vesti 

Manastir Visoki Dečani upozorio je danas na niz dezinformacija i lažnih vesti koji se šire nakon sukoba u selu Banjska, posebno u kosovskim medijima, i poručio da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija ne doprinose miru, već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

"Juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih vesti koje se posebno u kosovskim medijima šire o tragičnim događajima juče na KiM", navodi se u saopštenju manastira, objavljenom na Fejsbuku.

Iz Manastira Visoki Dečani ističu da su međunarodni predstavnici potvrdili da je kosovska policija, posle pretrage, juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira.

"Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom", podsećaju iz manastira.

Napominju i da, prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje. "Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri", navode iz manastira i dodaju da se očekuje da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući.

U saopštenju se upozorava da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na KiM, "koji su usmereni prema našoj Crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska, koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju", ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

15.35 U selu Donja Budriga ispisani grafiti "UČK"

15.24 Svečlja: Pronađeno oružje bila oprema za nekoliko stotina napadača

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih intitucija Dželjalj Svečlja izjavio je danas da je količina oružja koje je pronašla takozvana kosovska policija oprema za nekoliko stotina napadača.

On je na konferenciji za novinare, prilikom koje je prikazano oružje i municija koje je tzv. kosovska policija navodno pronašla oko Banjske, pojasnio da su tokom akcije pronađene i mape koje dokazuju da je napad planiran mesecima, jvalja Ekonomija onlajn, a prenosi Tanjug.

"Povređeno je najmanje šest terorista koji se nalaze na lečenju u novopazarskoj bolnici. U ovoj akciji nije povređen nijedan civil, a prema dosadašnjim informacijama, šest ranjenih terorista nalazi se na lečenju u novopazarskoj bolnici. Molimo Srbiju da ih odmah preda kosovskim vlastima. Takođe, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspeo da pobegne u Srbiju", rekao je on, prenosi Koha.

13.50 Abazi: Pronađeno telo još jednog učesnika sukoba u selu Banjska

13.44 Vučević: Kurti isključivi krivac za situaciju na KiM

Kako je rekao, srpski živalj na KiM nalazi se u gotovo nemogućoj situaciji. "Kratko ću rezimirati sa onim što jeste stav države Srbije - da je politika Aljbina Kurtija, on sam lično, isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM", rekao je Vučević.

13.40 Vučić sutra sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU

12.20 U Briselu danas sastanak Lajčaka, Eskobara i diplomatskih savetnika FR,NEM i IT

11.40 Pošta Srbije: Albanci upali u poštu u Banjskoj, ukradena oprema, pričinjena šteta, korisnici bez usluga

- Albanski teroristi ovim vandalskim činom, ne samo da su doveli do toga da će privremeno biti obustavljeno pružanje poštanskih usluga Banjskoj, nego su – inspirisani neodgovornom i opasnom politikom Aljbina Кurtija svesno i namerno nastavili sa zastrašivanjem i uništavanjem svega što je

11.20 Lekar otkrio u kakvom je stanju Srbin ranjen kod Banjske

Srbin koji je učestvovao u jučerašnjem incidntu kod Banjske i koji je je ranjen tokom sukoba sa Kosovskom policijom, operisan je u Prištini i u stabilno je stanju, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra tzv. Kosova, javlja Koha a prenosi Kosovo-online.com.

11.00 U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz 

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije. Kako je Tanjugu rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, biće situacija normalizovana. Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana. Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i dalje se ne može ući na KiM, dok se sa KiM može izaći.

10.15 Vučić obavestio Bocan-Harčenka da Kurti na KiM provodi brutalno etničko čišćenje 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i obavestio ga o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice. "Važan razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Zahvalan što je saslušao molbe i zahteve srpske strane. Obavestio sam Bocan-Harčenka o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

9.40 Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

08.00 U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

Kako je Tanjugu rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, biće situacija normalizovana. Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

07.33 Tužilaštvo: Uhapšeni napadači osumnjičeni i za terorizam

Takozvano specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je šest osoba privedeno zbog napada na kosovsku policiju i oni su u osumnjičeni za više krivičnih dela nakon napada u selu Banjska, a jedan od njih i za terorizam.

"U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, posedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja", navelo je tzv. tužilaštvo dela su za koja se sumnjiče uhapšeni.

Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Takođe, iz tzv. tužilaštva je saopšteno da su u akciji u nedelju zaplenjena vozila sa značajnom količinom oružja.

Privedenima je određeno zadržavanje do 48 sati, saopštilo je tužilaštvo, a prenosi Koha.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani donela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je juče izgubio život.

06.50 Lajčak: Užasni napad na kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da "užasni napad" na tzv. kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, koje je istakao u prethodnoj sedmici, kada je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

''Po povratku iz Njujorka jutros, dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje'', poručio je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku.

Sumirajući aktivnosti protekle sedmice, Lajčak je naveo da da je razgovarao sa partnerima iz SAD kako bi se pronašao ''put napred'' u dijalogu između Beograda i Prištine. On je istakao da je jučerašnji napad na KiM dodatno pokazao koliko je važna preventivna diplomatija i dijalog.

''Ovaj užasni napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, naglašenih u protekloj sedmici, kada sam učestvovao na Generalnoj skupštini UN u Njujorku'', rekao je Lajčak.

On je naveo da je razgovarao sa šest predsednika zemalja Zapadnog Balkana i visokim zvaničnicima UN o regionalnoj dinamici, kao i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj bio domaćin tradicionalnog ručka za Zapadni Balkan, na kojem su usklađene ''naše poruke za ovu sedmicu na globalnoj sceni''.

Ranije je Borelj, povodom napada na pripadnike tzv. kosovske policije, poručio da je potrebno da se ''svi vrate dijalogu''.

06.24 Svečlja: Postoje indicije da ima još ubijenih napadača, akcija se nastavlja

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da postoje indicije da je broj ubijenih napadača u jučerašnjoj akciji na Kosovu i Metohiji još veći. Tzv. kosovska policija je do sada potvrdila da su tri napadača ubijena u Banjskoj i Zvečanu.

"Postoje indicije da bi broj ubijenih na njihovoj strani mogao biti i veći, to ćemo saznati i proveriti blagovremeno", rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, policija je tokom akcije na KiM u nedelju otkrila veliku količinu naoružanja, a u nekim automobilima pronađene su ruske javne isprave, prenosi Kljan Kosova. On je istakao da je u pitanju težak i neravan teren, a mogućnost, kako je naveo, "terorista" da se sakriju u ovim planinama je velika.

Svečlja je dodao da se nastavlja akcija policije u potrazi za napadačima.

"Akcija će trajati koliko god bude potrebno, svaki pojedinac koji je učestvovao u napadu, svaki pojedinac koji je ozbiljno delovao protiv integriteta i suvereniteta Kosova biće gonjen do kraja. Nećemo stati", dodao je on za RTK.

Svečlja tvrdi da je reč o terorističkoj grupi sačinjenoj iz više kriminalnih grupa, ali je dodao i da su neki identifikovani kao pripadnici civilne odbrane, prenosi Koha. On je rekao da su u akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno.

01.08 Brnabić: Međumarodna zajednica je dala vetar u leđa Kurtiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je sinoć da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Krutiju, koji je, kako je naglasila, jedini kivac za katastrofu koja se danas desila na severu Kosova i Metohiji, vetar u leđa dao i izostanak reakcija iz EU i SAD na pretnje Srbima koje je izneo u Briselu nakon odbijanja plana za deeskalaciju.

Foto: Nikola Anđić

"Situacija u koju nas je Kurti sve doveo ali i ćutanje međunarodne zajednice je katastrofalno", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

00.02 Ranjeni Srbin prebačen u bolnicu u Prištinu

Direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici saopštila je da jedan ranjeni napadač na kosovsku policiju, nakon ukazane lekarske pomoći, prebačen u Univerzitesko kliničko centar u Prištini, prenosi Kljan Kosova. Kako je dodala ranjenik ima prostrelne rane i prelom.

"Došao je ovde sa stabilnim parametrima i sa stabilnim je odvežen u Prištinu i tamo očekujemo da mu ništa neće ugroziti život. Imamo svoje timove, ali imamo i pojačanje iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Osoba je imala prostrelne rane, ulazne i izlazne rane, a sa druge strane je bio i prelom", rekla je ona.

22.44 Audio snimak kosovskih policajaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je pročitao delove transkripta iz kojih se jasno vidi da pripadnici tzv. kosovske policije nisu pružili pomoć ranjenom Srbinu ostavljajući ga da umre.

Video: Audio snimak kosovskih policajaca

“Adem, Adem ne brini”, čuje se muški glas na Albanskom. “I ako umre, ništa” govori glas na snimku.

(Telegraf.rs)