Vučić: U sredu ili četvrtak idemo u Brisel, posle sednice UN odluka o izborima, postoji raspoloženje u vlasti

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predsednik se obraća u zgradi Generalnog sekretarijata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti  u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. On je najpre čestitao našim košarkašima na rezultate koje je obradovao sve naše ljude.

- Čestitam im na tome. želim Boriši Simaniću brz oporavak, i ono što smo mi kao država mogli da uradimo od specijalnog aviona do svega drugog to smo i učinili...  Svaka čast selektoru, našim momcima. Oni su na fantastičan način predstavili našu zemlju - kazao je predsednik i zahvalio se opet i Novaku Đokoviću, Nikoli Jokiću i našim odbojkašicama...

Predsednik je izrazio nadu i da će se isplatiti ulaganja u fudbal.

Kazao je da u sredu ili četvrtak idu u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom.

- To je jedini način kako se problemi rešavaju, a problemi se nagomilavaju. Dan pošto je generalni sekretar NATO rekao da očekuje i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS koji bi mogle da utiču na bezbednost na Kosovu, kosovski policajci su ušli u fabriku "Lola". Tamo nema nikog ali je to bio još jedan način da dokažu kako njihovoj sili nema granica - rekao je Vučić.

Istovremeno, kazao je, nastavili su hapšenjem Srba za neka stara krivična dela.

Printskrin: Tanjug.rs

Naveo je da od doslaka Kurtija na vlast 15 napada imamo na srpsku decu, zaustavlja se roba za zdravstvene ustanove, 56 napada na verske objekte.

On je naveo da smo mi u međuvremenu pokazali dobru volju i razgovarali sa Srbima i po pitanju izbora na Kosovu.

- Pokušali su da uvedu svoje policajce da uplaše zaposlene i izguraju ih iz zgrade kako bi onda rekli da su oni sami izašli i kako bi zauzeli zgradu. Oni se ne bave ni sa čim drugim već samo maltretiranjem i progonom Srba - rekao je Vučić:

- Ono oko čega nema razgovora je da Srbi napuste svoja ognjišta - istakao je predsednik.

Nedostaju zalihe u zdravstvenim ustanovama na KiM

kazao je da svakoga dana sistem Aljbina Kurtija ne bavi se ni sa čim drugim već maltretiranjem Srba.

- Ne moram da objašnjavam nikome da su nama ruke prilično vezane ali da nastavljamo na miran način da nađemo rešenje - kazao je predsednik.

Ističe da će gledati da se najvažnije zdravstvene institucije na KiM snadbeju svim lekovima i potrepštinama.

- Zalihe po prvi put počinju da nedostaju i daćemo sve od sebe da čuvamo mir i da ne reagujemo na njihove provokacije, ali ćemo u svakom trenutku biti uz naš narod i naše građane - rekao je Vučić.

Kako kaže, njegova molba za predstavnike EU i SAD, kao i za Kinu i Rusiju jeste da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM. Dodaje da gledaju to ko je zaista proizvodio nerede, nemire i sukobe, a ko ni na koji način nije u tome učestvovao.

- Srbija nije preduzimala nikakve mere na terenu koje bi dovele do sukoba niti bilo kakve eskalacije. Moja molba je da, kada je u pitanju očuvanje mira i principa povelje UN, da ni jedan interes ne može biti ispred svega ovoga o čemu sam pričao - rekao je Vučić

Pričajući o izborima, predsednik je kazao da je neuobičajeno da se izbori pominju kada postoje važniji problemi u zemlji, ali je kazao da je vlast dužna kada postoje određeni zahtevi za izbore budu razmatrani.

- Razgovarao sam sa predstavnicima političkih partija vlasti i postoji raspoloženje da se izađe u susrete zahtevima bivšeg režima. Sada ostaju tehnički detalji kako i kada u tom trenutku izvedete. Smatram da treba da prošu izgovori u Briselu, sednica UN, onda ćemo da napravimo sastanak sa predstavnicima vlasti, da uzmu u obzir sve zahteve, molbe i bivšeg režima... I onda ću u skladu sa tim doneti odluku - kazao je predsednik.

Predsednik je čestitao predstavnicima Skupštine koji su izglasali dobre zakone, rebalanse, kao i jako važne zakone za lečenje naše dece.

Vučić je rekao da Srbija ima dobro stanje u budžetu, u prvo delu trećeg kvartala verujemo da ćemo uspeti da dođemo do stope rasta BDP većem od 2, što će dovesti do smanjenja javnog duga što je izuzetno važno za Srbiju.

Na pitanje novinara o situaciji na Kosovu i Metohiji i jučerašnjoj izjavi Stoletnberga predsednik je istakao da se nada da će njegova izjava imati nekog efekta.

- Verujem da će takva odgovorna izjava naići na odjek. Što se tiče Kurtija, verujem da ne želi nikakva razumna rešenja. Ako me pitate jesam li za ono što nazivaju "Velikom Srbijom" ja ću reći ne, ali ako njega pitate za "Veliku Albaniju" on neće poreći. Naši snovi su da Srbija bude bolje mesto za život, a on takvih briga nema. Njega ne zanima kako će da žive ljuid na Kosovu i Metohiji već samo lične ambicije i ciljevi - kaže Vučić.

Predsednikov komentar na sramno ponašanje opozicije u Narodnoj skupštini je da se postavlja pitanje kako je moguće da iko sluša i razume ono šta oni hoće, shodno njihovim promenama priča i zahteva. Takođe je prokomentarisao i sramnu izjavu Ponoša da predsednikov život "nikome ne znači".

- Jesi ili nisi muzičar, ili podržavaš i jedno i drugo ukoliko ćeš to da podvučeš sa psovkom predsednika Srbije. Barem mojoj deci od kojih je dvoje ostalo bez majke, moj život nešto znači. Nemojte da se pravimo naivni, time su pozivali na moje ubistvo, ukoliko ne ispunim njihove zahteve. Da uništava zemlju da takvi koji kažu da nečiji život nije važan, a svi ostali ćute i prave se da s eništa nije desilo... Zamislite da sam ja to rekao, pa mene bi obesili na Terazijima. To govore oni koji su uništili našu zemlju, ali dobro. Njihov izbor. Nemam problem sa tim, nemam šta da žali. Iza mene će nešto da ostane a iza njih samo rastopljeni tenkovi i razorena armija, koja nije imala ni oruđe ni odeće - kaže predsednik.

(Telegraf.rs)