Predsednik Vučić o Kosovu i Rusiji: Kurti neće stati, očekujem najveće pritiske do sada

Vreme čitanja: oko 6 min.

Predsednik Srbije gostuje u jutarnjem dnevniku

Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, pričao o tome zašto ćuti međunarodna zajednica o promociji tzv. Velike Albanije u Skoplju i Tetovu, kao i šta očekuje od posete Budimpešti.

Uoči posete glavnom gradom Mađarske, gde predsednika Srbije očekuje i sastanak sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, Vučić je rekao da je Srbiji važno da održava kontakt i da pokušava da ima najbolje moguće odnose sa Turskom.

"Verujem da razgovori u Budimpešti će biti korak u poboljšanju naših odnosa. Imamo korektne i pristojne odnose, ali je tačno da slanje više vozila i oruđa i oružja kvarilo naše odnose", rekao je Vučić i dodao da se nada da ćemo uskoro ugostiti Erdogana u Beogradu.

Vučić je rekao i da su Srbiji veoma važni i odnosi sa Mađarskom, te dodao da će u Budimpešti biti susreta i sa drugim svetskim i evropskim zvaničnicima.

"Mađarska je istinski partner Srbije, na Mađarsku uvek možemo da se oslonimo", rekao je Vučić.

"Očekujem da pravo iz Budimpešte letimo na jedno drugo mesto gde će biti predstavnici sa zapadnog balkana, ali i iz Brisela, gde će biti održani sastanci koji neće biti laki", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na događaje u južnoj srpskoj pokrajini u proteklom periodu. Predsednik je rekao da je politika stvaranja Velike Albanije proces koji će da se nastavi, i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da stane.

"Nisu Srbi napustili KiM zbog tablica samo, to nije bio njihov kapric. Setimo se da je bilo mnogo nasilja, koje nije procesuirano... Hoću samo da kažem, da to nije pitanje hoćemo li mi nešto da osudimo. Politika stvaranja Velike Albanije je proces koji će da se nastavi", rekao je predsednik.

"Aljbin Kurti neće stati", dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Kurti nastaviti sa svojom politikom.

"Nije u pitanju zastava Velike Albanije nego šta je on govorio, kako je najavljivan", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ključno pitanje zašto Zapad ćuti.

"Njih ne interesuje priča o Velikoj Albaniji, to je za njih loše, ali ti momci su naši momci. Mi probamo da gazimo ove druge dok ne pristanu na ono što smo mi hteli, a to je da se prizna Kosovo", rekao je ironično Vučić komentarišući kako se Zapad ponaša.

Predsednik je rekao da je reč o organizovanoj kampanji, te da očekuje sledeće nedelje velike i teške pritiske po pitanju sankcija Rusija.

"Očekujem najteže pritiske do sada. Vidite kako se steže taj obruč, da me izoluju da ostanem sam na političkoj sceni. Svi su postali ili Amerikanci ili Rusi, više Srba nema nigde. Ili ti Srbi, i jedni i drugi, kažu mi smo pravi Srbi samo ako smo Amerikanci ili mi smo pravi Srbi samo ako smo Rusi. Nema ništa što bi bilo balansirano", rekao je Vučić.

"Očekujem da se suočimo sa brojnim problemima zato što je situacija u Ukrajini takva da je jasno na bojnom ne možete lako Rusiju da pobegnete. Neću reći da Rusija može da pobedi, jer mislim da ne može... Mnogi su očekivali da će Ukrajina lako da pobedi sa modernim zapadnim oružjem, ali nema ništa od toga. Pošto je to sada jasno, važno je učvrstiti kompletan front protiv Ruske Federacije. Sve rupe koje postoje bilo gde zapušiti i zato će pritisci na Srbiju da budu što je moguće jači. Baš njih briga što oni imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Srbijom, baš njih briga što sarađuju sa Rusijom mnogo više nego Srbija, baš ih briga što su lagali za belgijsko oružje", rekao je Vučić, komentarišući rat u Ukrajini i dodao da će pritisci na Srbiju biti jači.

Predsednik je rekao da će se nastaviti laži poput onih da Srbija izvozi oružje u Rusiju.

Vučić je rekao da već godinama sluša priče o izolaciji Srbije.

"Srbija nikad nije izolovana niti mjožete da je izolujete jer vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku, ali situacija nije laka", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbiji sledi najteži period do sada.

"Nama su strane direktne investicije za devet odsto veće nego prošle godine. Mi vodimo računa o tome. Ali morate da vodite i svoju politiku, ali ne tuđu politiku“, rekao je Vučić.

"Ako ćemo da svima podilazimo, ako će Brisel, Vašington ili Moskva da nam vode politiku, šta će nam onda Vlada i predsednik", rekao je Vučić.

"Očekujem da se mnogo toga rešava u narednih mesec dana", rekao je Vučić podsećajući da sledi i sednica Ujedinjenih nacija u septembru.

"Nama nešto stalno zameraju i po pitanju Crne Gore. U Crnoj Gori živi gotovo 30 odsto Srba, možda i više. Oni traže od nas da ćutimo, ali su zato spremni da Albancima u Severnoj Makedoniji sa 24 odsto mogu da dobiju šta hoće. A Srbi u Crnoj Gori sa 30 odsto ne mogu da dobiju ništa. I vi gledate sve to, smejete se koliko je to nepravedno, ali sila boga ne moli. Ali da ućutkaju nas, da ne govorimo o istini, to nije realno. Očekujem najteže pritiske do sada. Brinu me ti rovovi koji se kopaju, ja pozivam ljude da ne budu ni na strani Amerikanaca, ni Rusa, već na strani svoje zemlje, kako bismo se sačuvali. Moramo da gledamo kako da sačuvamo mir, sukobu se raduju samo budale. Moramo da čuvamo naše vitalne nacionalne interese", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su ga u Moldaviji pozvali Makron i Šolc posle divljačke eskalacije koje je pravio Kurti.

"Pozvali su me i ja sam bio veoma ljut na tom sastanku jer su od mene tražili nešto što je nemoguće. Kako je moguće da to tražiti od nas? Tražite da se po peti put ispunjava uslov iz Briselskog sporazuma o učešću na izborima, ali ovo neće da isporučite. Dan posle toga nije samo to uslov, rekli su da će albanski gradonačelnici podneti ostavke, a on neće...", rekao je Vučić.

"Tako vas dovode liniju po liniju, ovi im podilaze i u svakom trenutku kažu da su spremne sankcije protiv Srbije. To su rekli tri puta", rekao je Vučić i dodao da se "oni plaše Kurtijevih botova".

"Kada očekujete da očekujete da ćete da čujete nešto principijelno nema tu nikakvih principa i pravila", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da narednih dana i nedelja očekuje najteže pritiske do sada

"Pokušaćemo da očuvamo svoju poziciju, hoćemo li uspeti ili ne, videćemo. Politika mora da ima svoje principe", rekao je Vučić da će Srbija pokušati da odbrani pravednost i istinitost naše politike.

Predsednik je rekao da je ključno da Srbija sačuva mir i naše vitalne nacionalne interese.

"Za sukob uvek imate vremena, njemu se raduju samo budale. Naše je da probamo da očuvamo mir. ne zaboravite da je za naš teška situacija i posle neprimerenih optužnih akata podignutih protiv Dodika i Lukića. Sve što su 30 godina neki ćutali, sad je vreme za ob račun za RS i pitate se gde mislite da to vodi i dokle to ide. Šta očekuju? Da Srpska pristane na samouništenje?", pitao je Vučić.

Predsednik je rekao da ga nakon povratka iz Budimpešte čeka otvaranje stadiona u Leskovcu, velelepne škole u Sjenici.

Imaćemo struje i gasa

Govoreći o energentima, predsednik je rekao da ćemo imati struje i gasa.

"Imamo već rezerve", rekao je Vučić i rekao da smo gasovod izgradili u poslednjem momentu.

Vučić je rekao da imam hrane dovoljno.

"Pšenice za 10, 11 odsto više nego prošle godine", rekao je Vučić.

"Da nam nevreme nije poharalo suncokret imali bismo sve. Punimo robne rezerve domaćinski, ljudi ne moraju da brinu", rekao je Vučić.

Poruka za penzionere

Predsednik je zamolio penzionere da obavezno uzmu penzionerske kartice.

"Penzioneri, uzmite penzionersku karticu, važno je, radimo da obezbedimo popuste u velikim trgovinskim lancima, uz najveće povećanje penzije", rekao je predsednik.

(Telegraf.rs)