Vučić: Važno je da se rat u Ukrajini što pre zaustavi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Srbije rekao je večeras na TV Hepi da su mnogi mislili da će Rusija brže da savlada Ukrajinu i da zatvori priču, ali da od toga nema ništa i da nema lakog kraja i dodaje da misli da je najbolje da se napravi primirje.

Foto: Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je važno da se rat u Ukrajini što pre zaustavi, jer su obe strane iscrpljene i da veruje da će zaustavljanje rata biti i politika predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Predsednik Srbije rekao je večeras na TV Hepi da su mnogi mislili da će Rusija brže da savlada Ukrajinu i da zatvori priču, ali da od toga nema ništa i da nema lakog kraja i dodaje da misli da je najbolje da se napravi primirje.

"Jasno je da od toga nema ništa, nema lakog kraja, vodi se rat iscrpljivanja, uz svu snagu Zapada, Rusiju neće moći da pobede na vojnom polju. Nisam siguran ni da će Rusija pobediti, posebno nisam siguran šta može da dobije politički i zato mislim da je najbolje da se napravi neko primirje", rekao je Vučić.

Dodaje da je video da postoji nekakva Saudijska inicijativa i da su se Rusi sklonili od toga, sada vidim nove koje dolaze iz drugih arapskih zemalja i nadam se da će nas nešto približiti i to je u interesu i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

"Mislim da je u interesu Bajdena, koji želi drugi mandat, ako bi on uspeo da učestvuje u zaustavljanju rata, svi bi rekli - kapa dole. Ekonomija bi tom brzinom procvetala, sve bi bilo drugačije, plate i penzije bi i ovde brže rasle, pale bi cene energenata", dodao je predsednik Srbije.

On je rekao da Bajden zna da je ključno za SAD pitanje ekonomije i američkih izbora.

Dodao je da ne veruje da građani SAD čeznu za ratom, jer misli da njih interesuje ekonomija i da žive bolje.

Ako se rat nastavi, dodao je Vučić nema bolje ekonomije i istakao da veruje da će to biti politika predsednika Bajdena - da učestvuje u zaustavljanju rata.

"Iscrpljena je Rusija, a o Ukrajini da ne govorim, ljudi kažu pogledajte ekonomiju, pa pogledajte. Vidite koliko je rublja izgubila vrednost u poslednjih godinu dana, iako se opet, da budem otvoren, ruska ekonomija drži bolje nego što je bilo ko očekivao. Vidi se da su se spremali", dodao je on.

Rekao je da će Ukrajini biti potrebne decenije da se oporavi od rata i istakao još jednom da je važno da se sve što pre zaustavi, jer će svima biti lakše i bolje.

(Telegraf.rs)