DULIĆU UKINULI IMUNITET: Skupština omogućila hapšenje bivšeg ministra

Za tu odluku glasalo je 150 od 151 prisutnog poslanika u sali Skupštine. Sednicu parlamenta pre ukidanja imuniteta obeležili međustranačko prepucavanje

Poslaniku Demokratske stranke i bivšem ministur životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću Skupština Srbije danas je ukinula imunitet! Za tu odluku glasalo je 150 od 151 prisutnog poslanika (jedan je bio uzdržan).

On je ranije danas ponovio da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret i  najavio da neće prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o njegovom imunitetu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Dulića za zloupotrebu službenog položaja, u vreme dok je u prethodnoj vladi bio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Narodna skupština izglasala je dnevni red, čija je jedna od tačaka imuntet Olivera Dulića. Za ovaj predlog glasao je 131 poslanik. Predsednik Skupštine prihvatio je predlog poslanika LDP Bojana Đurića da skupština napravi pauzu i vreme kada je u Skupštini Grada komemoracija profesoru Vojinu Dimitrijeviću.

Rasprava o imunitetu Olivera Dulića započela je polemikom šefa poslaničkog kluba DS Dragoljuba Mićunovića i predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića o tome da li su predstavnici DS bili obavešteni o zasedanju Administrativnog odbora, koji je o ovom pitanju prethodno zasedao.

Zatim se narodnim poslanicima obratila poslanica DS Gordana Čomić koja je iznela sumnju o tome da je prilikom sazivanja pomenutog odbora došlo do kršenja Poslovnika i procedure. U nastavku sednice nekoliko poslanika DS tvrdilo je da se Dulić odrekao imuniteta, te da zbog toga nema potrebe da se o oduzimanju imuniteta raspravlja.

- Ako bi se Dulić bilo kada ponovo pozvao na imunitet, imali bi osnov za ukidanje imuniteta. Sada nemamo osnov za raspravu, jer se on odrekao imuniteta - rekao je poslanik DS Nenad Konstantinović.

U nastavku sednice poslanicima se obratio predsednik Administrativnog odbora iz redova SNS Zoran Babić. On je tvrdio da prilikom sazivanja sporne sednice Odbora nisu prekršena pravila Poslovnika.

- Nema nikakvog skrivemnog razloga osim želje da se pravosudnim organima da rade svoje posao - poručio je Babić.

Poslanica LSV Aleksandra Jerković oštro je reagovala na repliku Babića, u kojoj je on insinuirao i na incident u kome je učestvovao Nenad Čanak.

- Ako će po nečemu ova Skupština ostati upamćena, to će biti po vašem predsedniku koji je ovde mahao letkom za Sigurnu kuću za Ratka Mladića. On je kasnije skinuo bedž sa likom Vojislava Šešelja i promenio ime stranke, pa misli da smo svi to zaboravili - rekla je Jerkov.

Bivši ministar Oliver Dulić zgradu Skupštine napustio je u 10:58 sati. Kako javljaju naši reporteri, on je nasmejan novinarima koji su pokušali da mu postave pitanja mahnuo, seo u svoj automobil i otišao.