Nemački gradonačelnici žele partnerstvo sa srpskim gradovima

Grupa nemačkih gradonačelnika s predsednikom Odbora Bundestaga za pitanja EU Ginterom Krihbaumom dolaze u posetu Beogradu kako bi razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje partnerstva i jačanju saradnje u privredi i kulturi

Nemački gradonačelnici razgovaraće sa zvaničnicima u Beogradu o mogućnostima za uspostavljanje partnerstva s gradovima u Srbiji i jačanju saradnje u privredi i kulturi.

Do posete dolazi na inicijativu Društva za nemačko-srpsku saradnju, koje ima sedište u Pforzhajmu u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, koji je i izborni okrug političara Hrišćansko-demokratske unije Krihbauma.

Krihbaum je uoči posete Srbiji rekao da su mogućnosti saradnje kroz direktna partnerstva gradova u Srbiji i Nemačkoj velike i izrazio nadu će se gradonačelnici, od kojih je većina prvi put u Srbiji, u Nemačku vratiti s veoma pozitivnim utiscima.

Baden-Virtemberg ima 10,8 miliona stanovnika i spada u privredno najrazvijenije regione Evrope, posebno kada je reč o visokoj industrijskoj tehnologiji i istraživanju i razvoju.

Predsednik Odbora Bundestaga za EU je pred posetu Srbiji podsetio da "svaka zemlja sama određuje za sebe s kojim angažmanom i kojim tempom se približava Evropskoj uniji".

No, kako je dodao, "iako je još otvoreno pitanje kada će početi pristupni pregovori", važno je da je EU "u svakom slučaju otvorena za nove članice, zbog čega je Srbija i dobila status kandidata".

Nemačka delegacija razgovaraće s potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, ministarkom za regionalni razvoj Vericom Kalanović i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)