Predsednica Grčke poslala poruku Srbiji: Pritisci postoje, ali to ne utiče na naš stav o Kosovu i Metohiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

On je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

"Stav Grčke vezan za KiM ostaje nepromenljiv i stabilan", istakla je ona i dodala da "pritisci uvek postoje, ali to nije uticalo na naš stav o Kosovu i Metohiji".

"Hvala predsednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom", rekao je Vučić. Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu. "Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji", rekao je on.

On je istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju. "Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje", naglasio je on.

Vučić je na kraju obraćanja rekao da je zahvalan na stavu koji je predsednica iskazala.

Rekordna trgovinska razmena sa Grčkom, očekujem milijardu evra ove godine

"Verujem da ćemo ove godine biti na milijardu evra, a to je samo razmena roba i usluga je na 1,446 milijardi evra i verujemo da u tome postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turista u Grčkoj", rekao je danas Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva.

On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.

(Telegraf.rs)