Mirović: 6. oktobar je veoma rizičan datum za "Prajd"

Potpredsednik SNS smatra da datum održavanja "Parade ponosa" nosi rizik zbog prenosa posmrtnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića i njegove porodice

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da ta stranka smatra da su Ustavom zagarantovana prava na okupljanje - svetinja, ali da u kontekstu događaja najavljenih za 6. oktobar, to pravno pitanje ne može da ugrozi bilo koga drugog.

Mirović je u emisiji "Jedan na jedan" na Radio-televiziji Vojvodine istakao da je 6. oktobar veoma rizičan datum za održavanje Parade ponosa zbog prenosa posmrtnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića i njegove porodice, ali i velikog broja drugih manifestacija.

- Pravo pitanje je zašto oni koji žele da se okupe, bez obzira ko su, to ne čine u nekom zatvorenom prostoru, u nekoj hali - rekao je Mirović.

On je istakao da svi imaju Ustavom zagarantovano pravo da se okupe gde hoće, ali samo u varijanti i mogućnosti u kojoj to ne izaziva neku vrstu signala ili upozorenja na potencijale sukobe.

Mirović je naveo da je svaka vrste pretnje i sukoba nedozvoljena, ali da mora da se razume da država mora da meri.

- Država će meriti i pred 6. oktobar šta je veća korist i šta je manja šteta. Država sada meri posledice takvog jednog skupa. Meri korist u smislu poštovanja uslova međunarodnih normi, zakona, meri svoju snagu sa jedne strane i meri potencijal štete - rekao je Mirović.

(D. Z. / Tanjug)