General se obratio naciji, Vučić održao sastanak s državnim vrhom: Jezivi zvuci paljbe u Zubinom Potoku

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na barikadama su 16. dan.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu,/Vladimir Šporčić/Tara Radovanović, Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upravo je završio sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom, preneli su pojedini mediji.

Radni sastanci i konsultacije će, kako navode, biti nastavljeni sutra ujutru.

Inače, danas je 16. dan od kada su lokalni Srbi postavili barikade na severu, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

23: 30h KFOR zvanično: "Čuli pucnjavu, nema povređenih"

Kfor je potvrdio da je došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povređenih, niti da je pričinjena materijalna šteta. U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ističući da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

"Možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola Kfora, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i videla nekoliko pucnjeva u njenoj blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete. Proveravamo činjenice sa terena i naknadno ćemo objaviti više detalja", naveli su iz Kfora.

23:00h Oglasio se Rakić: "Laž"

Goran Rakić, predsedik Srpske liste, izjavio je da želi da demantuje navode prištinskih medija da su večeras Srbi napali vojnike KFOR-a:

"Srbi poštuju KFOR, i ova dezinformacija je deo specijalnog rata koji se vodi protiv Srba", naveo je on.

22: 55h  Obratio se Mojsilović: "Situacija je složena"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji "složena i kompleksna" nakon što je večeras došlo do pucnjave u Zubinom Potoku.

"Nedavno sam završio sam sa vrhovnim komandantom, tema je bila Kosovo i Metohija i trenutna situacija. Uvažićete činjenicu da ne mogu da pričam o našem susretu i onome što je bilo danas na dnevnom redu", rekao je Mojsilović za TV Pink.

On je poručio da će zadaci koje je dobila Vojska Srbija biti ispunjeni i potvrdio da je krenuo u Rašku.

"Zadaci su precizni, jasni i biće sprovedeni u potpunosti. Situacija je složena, kompleksna, zahteva prisustvo vojske duž administrativne linije i u narednom periodu vojska će biti usmerena ka izvršenju zadataka. Ne mogu da pričam o tome šta se desilo u Zubinom Potoku, samo mogu da kažem da će svi zadaci vojske biti ispunjeni u potpunosti", dodao je Mojsilović.

22: 15h Pucnjava bila kod barikada

Dok beogradski mediji podsećaju da je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave, prištinska "Koha" javila je da je u tom mestu napadnut tim Kfora. Oni prenose da se navodno oglasio KFOR o incidentu, i da je saopšteno da je njihova patrola videla i čula hice, ali da oni nisu bilo meta napada i da nije bilo ranjenih ili bilo kakve štete.

Kako javlja "Kosovo onlajn", večeras se dogodila oružana borba, uz rafalnu paljbu. Portal navodi da je do pucnjave došlo kada su specijalci Kosovske policije pokušali da uklone barikade na alternativnom putu u blizini Zubinog Potoka.

Na drugim barikadama u Zubinom Potoku trenutno je mirno, navodi se u tekstu.

22:30h "Zabrana patrijarhu je vrh ledenog brega ugnjetavanja Srba"

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je danas kao šokantnu odluku vlasti u Prištini da zabrani patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju odlazak u Pećku patrijaršiju, ali i da predstavlja samo ''vrh ledenog brega ugnjetavanja srpske zajednice''.

On je na svom nalogu na Tviteru napisao da je ova ''tužna vest stigla na božićni dan''. Ranije danas je Srpska pravoslavna crkva saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju da uoči Božića poseti Pećku patrijaršiju.

21: 30h Mojsilović hitno krenuo u Rašku 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem hitno krenuo u Rašku, rečeno je u Ministarstvu odbrane.

Podsetimo, Kurti je danas zabranio ulazak Patrijarhu srpskom na KiM.

Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet.

U međuvremenu se oglasila eparhija raško-prizrenska koja je saopštila da je onemogućavanje posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji i vernom narodu na Kosovu i Metohiji ozbiljno kršenje verskih prava i sloboda.

20: 00h Vučić razgovara s vrhom države

Kako su javili mediji, Vučić je održao sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom. Radni sastanci i konsultacije će, kako navode, biti nastavljeni sutra ujutru.

19: 45h Čuje se rafalna paljba

Prema našim informacijama u 19:45h čula se rafalna paljba i oružane borbe u Zubinom potoku.

Emitovali smo i snimak rafalne paljbe i napada albanskih specijalaca u Zubinom Potoku.

Video: Poruka Aleksandra Vučića Srbima na KiM: Neću se kriti od velikih i moćnih u svetu

(Telegraf.rs)