Brnabić prenela pozdrave Vučića uz zajedničku poruku: Bićemo uz naš narod na KiM

Kako je istakla ispred manastira, "ne možete a da se ne osećate posebno i da osetite još veću energiju, da se borite i za naš narod i za prisustvo Srbije na KiM"

Foto: Telegraf

Meni je neopisiva čast što sam danas ovde na KiM i sada u manastiru Banjska gde najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje srpskog naroda na KiM, poručila je premijerka Ana Brnabić koja danas boravi na Kosovu i Metohiji. 

Kako je istakla ispred manastira, "ne možete a da se ne osećate posebno i da osetite još veću energiju, da se borite i za naš narod i za prisustvo Srbije na KiM."

- Ja sam danas ovde da prenesem poruku mira i koliko nam je važna stabilnost i koliko cemo se za to boriti u ovim izazovnim vremenima. Izazovna vremena na KiM se provlače vekovima, ali ono što je najvažnije, što želim ovde da kažem - važno nam je jedinstvo našeg naroda i jedinstvo oko SPC, jedinstvo sa našom državom i državnim rukovodstvom. Dok smo bili razjedinjeni bili smo slabi, tek kada je Vučić došao sa idejom jedinstva srpskog naroda, počeli smo da jačamo, i da budemo jači poltički faktor. Moja molba danas je da čuvate to jedinstvo, to je najveće što ovde imate, onda je i nama u Beogradu lakše da se borimo sa svim izazovima - poručila je.

Priština, kako je navela, beži od dogovora, a za sporazum iz 2011. insistiraju da se sprovede.

- Srbija ispunjava svoje obaveze ko god je potpisao... U takvim okolnostima Vučić je uspeo da očuva lične karte. Dalje se borimo oko tablica, to je borba koja traje. Nastavljamo da insistiramo na formiranju ZSO i punoj promeni Briselskog sporazuma. Razumem da Priština beži od toga - istakla je Brnabić.

- Mir i stabilnost su najvažniji i za Srbiju i za srpski narod na KiM. U ovim turbulentnim vremenima se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost kako bi obezbedili bolje uslove za život. Pokušaćemo da nađemo rešenje kroz dijalog i kompromis i spremni smo na skoro sve, po svaku cenu, ali postoje crvene linije. To je bezbednost našeg naroda na KiM. Neće biti novih oluja i novih pogroma - istakla je Brnabić.

- Ovde sam i da prenesem poruku Vučića da ćemo uvek biti uz narod na KiM - istakala je mandatarka za sastav nove vlade.

Kako je dodala, samo je u rekonstrukciju manastira Banjska uloženo 620.000 evra.

Ana Brnabić u Leposaviću

Veliki broj građana opštine Leposavić na Kosovu i Metohiji dočekao je premijerku Srbije Anu Brnabić Okupljeni žitelji Leposavića nose transparente: "Kosovo i Metohija su Srbija", "Premijerko vaša poseta za nas je velika čast", "Srbi sa Kosova Metohije uvek uz svoju državu"...

Brnabić je u poseti porodici braće Radosavljević u Leposaviću kojima je sagrađena kuća sredstvima Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije.

Brnabić je predala ključeve od nove kuće porodici braće Radosavljević, a zatim se obratila okupljenima:

- Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da me dočekate i da se vidimo. Danas mi je jedan od najlepših dana na mestu predsednice Vlade, i uopšte otkad se bavim politikom.

- Ova poseta mi daje dodatnu energiju da se dalje borimo u ovim teškim vremenima, posebno izazovnim ovde na Kosovu i Metohiji, ali vi ste navikli na izazove. Kao što sam rekla kada smo bili u manastiru Banjska, ovde teški izazovi ne traju samo poslednjih godina ili poslednjih decenija, ovde teška vremena i izazovi traju poslednjih vekova.

- Ja vam se zahvaljujem što vi ostajete ovde i što se borite sa svim izazovima, jer jedino vaš ostanak ovde na Kosovu i Metohiji znači Srbiju na Kosovu i Metohiji. Kao predsednica vlade Republike Srbije, tj mandatarka za sastav nove treće Vlade, mogu da vam obećam da ću zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem nastaviti da dajem sve od sebe da osetite da je vaša Srbija uz vas i da ćemo uvek biti uz vas. - zaključila je premijerka Brnabić.

Posetu opštini Leposavić, premijerka Ana Brnabić će završiti obilaskom porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

(Telegraf.rs)