Rekli su o konsenzusu po ključnim pitanjima: Novi DSS nikada nije bio prepreka, Narodna stranka nepoverljiva

Jovanović će inicirati zajedničku sednicu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za KiM

Foto: Nikola Tomić

Novi DSS nikada nije predstavljao prepreku za postizanje konsenzusa po ključnim nacionalnim pitanjima, izjavio je danas za Telegraf.rs, predsednik te stranke Miloš Jovanović, navodeći da je to pokazao kroz način bavljenja politikom, dok šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić veruje da se iza poziva za ukrupnjavanjem političke scene, koju analitičari tumače kao poziv za postizanje konsenzusa oko ključnih stvari, krije, kako kaže, politička smicalica.

Da li je moguće postići konsenzus po pitanju Kosova i Metohije biće jasnije 13. septembra kada bi trebalo da se održi sednica tim povodom, a kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Većina stranaka je i tražila da se o pregovaračkom procesu  između Beograda i Prištine raspravlja u Narodnoj skupštini, a Narodna stranka je juče najavila da će na posebnoj sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji izneti precizne predloge kako da se jasnije definišu politika i pregovarački okvir za Kosovo i Metohiju.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je u intervjuu za list "Nova", kako je preneto u saopštenju ove stranke, izrazio nadu da će po tim pitanjima biti moguće postići ako ne konsenzus, onda bar ogromnu većinu.

Foto: Nikola Tomić

- Sve drugo se može ostaviti po strani, ali u slučaju Kosova i Metohije izuzetno je važno državno jedinstvo - istakao je Jeremić.

S druge strane, Aleksić kaže da iskustvo u prethodnih 10 godina pokazuje da sa vladajućim režimom nije bilo moguće postignuti konsenzus ili jedinstvo ni oko jednog ključnog i nacionalnog pitanja.

- Zapravo oni su sve odluke donosili samoinicijativno bez toga da saslušaju javnost, opoziciju, i druge ljude koji su iz određenih oblasti važni, čak mogu reći da je sve odluke donosio jedan čovek. Dakle ne može o jedinstvu da govori neko koji sve vreme donosi odluke samoinicijativno bez da se konsultuje sa bilo kime, bez da ima bilo kakvu pregovaračku platformu - rekao je Aleksić.

Aleksić sumnja da se iza novog poziva za ukrupnjavanje političke scene ili ujedinjavanja oko najvažnijih nacionalnh pitanja "krije još jedna u nizu političkih igara Aleksandra Vučića gde on želi ponovo da napravi nekakvu političku smicalicu i  učvrsti svoju političku poziciju".

Foto: Nikola Tomić

Miloš Jovanović, uz podsećanje da Novi DSS nema problem da kaže da je nešto dobro kada je dobro, te da žestoko kritikuje kada je loše, ističe da je i sam svojim nastupima pokazao da treba smiriti tenzije.

- Ako je neko imao ideju da treba postići konsenzus, da treba smiriti tenzije, spustiti loptu, da čak i komunikaciju treba vratiti u neku vrstu  normalnosti to smo bili mi, to sam bio ja lično i svojim nastupima sam to pokazao. Mislim da mora da se složimo oko najvažnijih krupnih pitanja, da li treba braniti teritorijalnu celovtost države ili ne, oko evropskog puta Srbije, vraćanje vojnog roka...- rekao je Jovanović.

On je poručio da će inicirati zajedničku sednicu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za KiM.

- Mislim da je to primereno s obzirom na situaciju koju imamo i koju ćemo imati za dva meseca ako ne dođe do kompromisa u vezi sa registarskim tablicama, ali ja ne vidim kako može doći do kompromisa s obzirom na našu poziciju i poziciju secesionista u Prištini - rekao je Jovanović.

(Telegraf.rs)