Šta se zna o novoj Vladi Srbije? Izvesna premijerka i tri ministarka mesta

Analitičari smatraju da će 2024. godine biti novih izbora zajedno sa redovnim lokalnim

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/Strahinja Aćimović/Jadranka Ilić/Nenad Mihajlović

Vlada Srbije trebalo bi da bude formirana do kraja septembra, najavila je mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić čijim izborom za premijerku se, prema oceni analitičara, zadržava vladin kurs koji je utemeljen njenim prvim dolaskom na tu funkciju.

Ana Brnabić će treći put biti predsednica Vlade Srbije, a ono što je do sada poznato iz izjava funkcionera jeste da će ministarstka mesta sigurno imati Miloš Vučević koji je figurirao kao kandidat za premijera, Siniša Mali ministar finansija, kao i koalicioni partner naprednjaka, lider SPS-a Ivica Dačić.

Zna se da će Vučević i Mali biti potpredsednici vlade, a Dačić zamenik predsednika vlade i koordinator službi bezbednosti.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je rekao da Brnabić neće imati pun mandat od četiri godine, već je najavio da će do promena doći 2024. godine.

Da li će doći do novih izbora ili rekonstrukcije vlade, nije saopšteno.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenio je za Telegraf.rs da se izborom Ane Brnabić zadržava vladin kurs koji je utemeljen i njenim prvim dolaskom na čelo vlade, navodeći da je ona siguran izbor, odnosno da predstavlja igranje na sigurnu "kartu" bez eksperimentisanja.

- Oročovanjem vlade, što nije dobra praksa, ostavlja se prostor za prevremene parlamentarne izbore zajedno sa redovnim lokalnim izborima 2024. godine. Drugi razlog je zadržavanje tenzije kako nijedan član vlade ne bi mogao da se uljuljka ili da se oseti sigurnim u svoju političku moć - smatra Klačar.

Klačar ukazuje i da su oročavanjem mandata svi ministri u nekoj vrsti vd stanja i imaju malo vremena da sprovedu krupne reformske poteze.

- Ivica Dačić posebno, verovatno i čitav SPS će imati veću moć i veću odgovornost nego što su imali u mandatu 2020-2022. godina. To je jednim delom zbog boljeg razultata, a drugim delom što SNS želi snažniju podelu političku odgovornosti za izazovan period koji čeka čitavu državu. Za Dačića je vrlo važno što postaje koordinator službi bezbednosti iz pozicije manjinskog koalicionog partnera . rekao je Klačar.

Po svemu sudeći, Miloša Vučevića, kako se može zaključiti, očekuje napredak, verovatno neko ozbiljno ministarsko mesto i perspektiva da u dugoročnom periodu bude i najozbiljniji kandidat za premijera.

- Izvesna su samo tri ministarska mesta: Mali, Vučević i Dačić, sve ostalo bi bilo licitiranje, ali će sigurno biti ozbiljnih promena i iznenađenja - istakao je Klačar.

Foto: ATA Images, Google maps

Politikolog Boban Stojanović, komentarišući to što vlada neće imati pun mandat, kaže da očekuje da će 2024. godine doći do novih izbora.

- Ti izbori bi se spojili sa lokalnim izborima u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave. Mi nismo imali odvojene lokalne izbore od parlamentarnih od 2004, što je obrazac političkog ponašanja koji koristi i ova, kao i prethodna vlast - rekao je Stojanović za Tanjug.

- Očigledno da ona posle 2024. godine neće biti premijerka, a to je verovatno poslednji trenutak da Vučić krene gradi osobu ''broj 2'', i u državi i u stranci. On je broj 1, onda je jedno 50 mesta praznih, pa onda tek dolaze Brnabić, Vučević.. Verovatno će 2024. morati da krene da gradi osobu ''broj 2'' u stranci, ako ništa drugo, onda da bi je pripremio za predsedničke izbore 2027.godine -  rekao je Stojanović.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima, primećuje da je postavljanje Ivice Dačića na funkciju koordinatora službi bezbednosti zanimljivo i indikativno, jer je to praktično druga osoba u sektoru bezbednosti.

- Zanimljivo je da Vučić veruje više Dačiću, koalicionom partneru, nego bilo kome iz SNS. Rekao bih da se opekao sa izborom Nebojše Stefanovića na tu poziciju, s obzirom za šta ga sve optužuju, i to i ljudi iz SNS. Zato deluje da je želeo da izmesti tu funkciju i službe bezbednosti iz SNS - rekao je Stojanović i predviđa da će Dačić biti ili ministar odbrane ili unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs)