Vučić: Šolc je na decidan način tražio da uvedemo sankcije Rusiji

Šolc u Beograd dolazi iz Prištine

Foto: Nikola Tomić

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je oko 15 časova u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispred Palate Srbija za Šolca je priređen svečani doček. Intonirane su himne Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Ovo je prva poseta Olafa Šolca Beogradu.

Predsednik Vučić je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" podelio fotografije sa svečanog dočeka nemačkog kancelara Šolca i poželeo mu dobrodošlicu.

- Dobro došli u Srbiju, savezni kancelaru! Radujem se današnjem susretu i prilici da razgovaramo o temama od interesa za obe zemlje", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnosrbijeav", uz fotografiju dočeka na aerodromu "Nikola Tesla".

Šolc je u Beograd došao iz Prištine gde se sastao sa predsednikom privremenim prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Nemački kancelar je u Prištini poslao tri snažne poruke koje se tiču dijaloga Beograda i Prištine, Berlinskog procesa i evropskih integracija.

Kancelar je istakao da ruska agresija na Ukrajinu zahteva jasno pozicioniranje.

- Ko želi u EU mora da prihvati čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji - rekao je Šolc u Prištini. Druga poruka se ticala sveobuhavtnog sporazuma sa Prištinom, a treća nastavka Berlinskog procesa na jesen.

Vučić i Šolc su se sastali početkom maja u Berlinu.

Među zvaničnicima koji su ga dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Posetu Šolca Beogradu prati i veliki broj medija iz Savezne Republike Nemačke.

Vučić je nakon sastanka sa Šolcem na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je napisao da je sa nemačkim kancelarom imao otvoren razgovor.

- Imao sam otvoren razgovor sa Olafom Šolcem, sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Konferencija za medije Vučića i Šolca:

Vučić je kazao da je imao značajne razgovore sa Šolcem.

- Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije. U prva četiri meseca povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, očekuje se razmena od 7,5 milijardi evra - rekao je Vučić i dodao da nemačke zapošljavaju 77.000 ljudi u Srbiji, a 2014. godine je bilo 60.000 manje.

Nada se da će trgovinska razmena biti oko 10 milijardi evra. Vučić je ponovio da je Namačka najznačajniji trgovinski partner.

Šolc je doneo novu nadu po pitanju evropskih integracija na Balkanu, rekao je Vučić i dodao da Srbija mora još više da napreduje po pitanju vladavine prava i demokratizacije.

Govorili smo o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je Vučić i dodao da je Šolcu rekao šta Priština nije ispunila. Šolc je rekao da treba da pravimo mnogo malih koraka da bismo jednog dana napravili veći uspeh u rešenju dijaloga Beogarda i Prištine.

Vučić je takođe rekao da "nikada niko nije govorio u Evropi o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, prvi put smo to danas čuli na konferenciji za novinare u Prištini, za nas je to veliko iznenađenje".

Vučić je preneo i da je Šolc na decidan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama prema Rusiji, odnosno da podrži restriktivne mere. Vučić je ukazao da je govorio i o srpskoj poziciji.

- Ja sam govorio o nasoj poziciji i o specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Ruskom federacijom - rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Preneo je da su razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo.

- Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom reigona, da omogućemo sebi različite načine za diverzifikaciju - rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

Video: Vučić o sastanku sa Olafom Šolcom: Poruka kancelara Nemačke o Kosovu i odnosima sa Prištinom

- U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo - rekao je Vučić.

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao.

Šolc je rekao da ga raduje što se ekonomski odnosi razvijaju dobro između dve zemlje, navodeći da ima više od 75.000 radnih mesta u nemačkim kompanijama.

Govoreći o evropskim integracijama istakao je da je važno da taj proces dobije novu dinamiku.

- Ponovo ću uspostaviti tzv. Berlinski proces i tome ću dati veliki značaj - rekao je Šolc.

Strašan je rat u Ukrajini i zato je važno da pomognemo Ukrajini da se brani i deo toga je da smo uveli sankcije, rekao je Šolc i dodao da je važno da radimo na tome da se što veći broj zemalja priključi tome.

- Sankcije se veoma efikasne, mnogo efikasnije od sankcija uvedenih nakon aneksije Krima. Stoga svako mora znati da sankcije koje smo uveli neće tek tako nestati  kada se više ne ratuje. Uslov da se poboljša situacija je da Rusija prihvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom već da mora pregovarati - rekao je Šolc.

On je istakao da se očekuje da se sankcijama pridruže sve zemlje kandidati za članstvo u EU.

Očekuje pomake u dijalogu Beograda i Prištine kroz male korake.

Bilo je reči i o Bosni i Hercegovini.

Vučić: Očekujem veliki napredak Srbije i ZB na putu ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana i istakao da veruje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

- Imamo apsolutno poverenje u kancelara Šolca i njegove reči da je veoma posvećen napretku Zapadnog Balkana ka EU jer znam da ono što izgovori nisu prazne reči - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Šolcem na pitanje o vremenskom okviru za članstvo Srbije i Zapadnog Balkana EU.

Vučić je kazao da se ukoliko se postigne napredak u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava u decembru mogu očekivati značajni pomaci u procesu pristupanja EU.

Prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje

Vučić je zjavio da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

- Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije - poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šocom i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.

Vučić je tako odgovorio na pitanje nemačkog Špigla da prokometariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije danas u Prištini da zemlje ne mogu postati članice EU ako se međusobno ne priznaju i da li je to za njega upozorenje kada je reč o evropskim integracijama.

- Mi ne reagujemo na taj način, na pritisak u kojem nam neko nešto zapreti, pa morate to da uradite iz mnogo razloga i ne bih danas o tome. Čuli smo danas da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije nismo iz Evrope čuli da se traži međusobno priznanje, slušali smo i ono što jeste deo pregovačke platforme koju Srbija ima sa EU - jeste sveouhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju - rekao je Vučić.

Cilj da Srbija i ZB što pre pristupe EU, podrška Nemacke

Šol je kazao da se zalaže da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće pristupe Evropskoj uniji i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.

- Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće. Neće to biti moguće za šest meseci, to svako zna, to će još dugo da traje, ali bi bilo dobro da se pospešuje velikom hrabrošću - rekao je Šolc na zajedničkoj pres konferenciji, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je tako odgovorio na pitanje da li postoji vremenski okvir za pristupanje Srbije i zemalja Zapadnog Balkana EU s obzirom na zamor u Srbiji od obećanja EU i evropskih lidera, kao i na istraživanja javnog mnjenja da popularnost EU u Srbiji opada.

Prema najavi nemačke vlade Šolc će posle sastanka sa Vučićem otputovati u Grčku na poziv grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa.

Šolc će u Solunu prisustvovati večeri sa predstavnicia zemalja regionalne inicijative "Proces saradnje jugoistočne Evrope“ (SEECP), a sutra će posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

U fokusu balkanske turneje biće evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i doprinos Nemačke poboljšanju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Osim toga ključna tema razgovora biće, kako je najavljeno u Berlinu, i zajednička reakcija na rusku agresiju u Ukrajini.

(Telegraf.rs)