Kvinta i EU: Građani imaju pravo na mirno okupljanje

Među našim zajedničkim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se čuje naš glas, prava koje su snage reda odgovorne da štite - kaže se u zajedničkom saopšstenju Misije EU i Ambasada Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD i Francuske

Foto ilustracija: Shutterstock, usembassy.gov

Šefovi misija zemalja Kvinte i Misije EU u Prištini saopštili su danas da su upoznati sa planiranim demonstracijama i izrazili zabrinutost zbog moguće eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji.

- Građani imaju pravo na mirno okupljanje kao i odgovornost da osiguraju da takvi skupovi budu mirni i da ne postanu nasilni. Među našim zajedničkim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se čuje naš glas, prava koje su snage reda odgovorne da štite - kaže se u zajedničkom saopšstenju Misije EU i Ambasada Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD i Francuske.

Snage reda, kako se naglašava, imaju obavezu da sačuvaju javni red i to tako da se "ne krše demokratski principi slobode govora i okupljanja", ističe se u saopštenju.

Kvinta i EU takođe ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi mogle da povećaju tenzije.

Video: Mirom protiv Kurtijevog nasilja: Srbi protestovali u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

(Telegraf.rs)