Protest Srba na KiM: U Gračanici i Kosovskoj Mitrovici završene mirne šetnje protiv Kurtijevog nasilja

Nekoliko hiljada građana okupilo u Kosovskoj Mitrovici i nose transparent sa natpisom "Mirom protiv Kurtijevog nasilja", u Gračanici mirna šetnja završena

Foto: Privatna arhiva

Srbi iz Gračanice i severnog dela Kosovske Mitrovice završili su mirne šetnje u centru ova dva grada, povodom protesta zbog odluke vlasti u Prištini da im uskrati pravo da glasaju na izborima 3. aprila.. Nekoliko hiljada njih, kako javlja izveštač Telegraf.rs, okupilo se sa transparentom "Mirom protiv Kurtijevog nasilja".

Srbi u Gračanici su mirno iskazali nezadovoljstvo i neslaganje zbog kršenja ljudskih i građanskih prava, predviđena je šetnja okupljenih bez političkih govora i obraćanja.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić zatražio je na današnjem mirnom protestnom skupu u Gračanici da se prestane sa institucionalnim naseljem prema Srbima što je pre moguće, i da zavlada poštovanje ljudskih prava. Skupu je prisustvovalo više hiljada ljudi, koji su hteli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog neodržavanja izbora na Kosovu.

Protesni skup krenuo je od manastira Gračnanice ka Domu kulture, gde je Jevtić poručio okupljenima da su Srbi iz Prilužja, Raniluga, Kosovskog Pomoravlja, Sirinićke Župe, Gračanice, mirnom protestnom šetnjom poslali vrlo jasnu i glasnu porku - da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima.

- Svi srpski tužioci i sudije koji rade u kosovskim institucijama nakon odluke o suspenziji predsednice suda Ljiljane Stevanović, jutros su napustili kancelarije sve dok se odluka o suspenziji ne promeni. Takođe, svi politički predstavnici suspenduju svoj rad, sa jasnim zahetvom a to je da se prava srpskog naroda poštuju, da se prestane sa instutucionalnim nasiljem nada nama - kazao je Jevtić.

U Kosovskoj Mitrovici uz građane, njih 10.000 prema proceni direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića, izašli su i politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije. Među ostalim transparentima mogli su da se vide i natpisi: "Stop Kurtijevom teroru", "Kurti nas neće oterati sa KiM", "Evropo zaustavi Kurtijevo iživljavanje"...

Okupljeni su krenuli u mirnu šetnju od spomenika knezu Lazaru kroz ostale ulice severnog dela Kosovske Mitrovice.

Vidljiv je bio i manji broj pripadnika kosovske policije. Protest su ispratili veliki broj medijskih ekipa.

Srpsku zajednicu je dodatno je jutros pogodila i vest da je sudija Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović suspendovana odlukom Sudskog saveta Kosova, posle njenog boravka u Beogradu na sastanku predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Video: Srpska trobojka duga 250 metara razvijena u Severnoj Mitrovici

(Telegraf.rs)