Vulin: "Aljbin Kurti je ubio Briselski sporazum"

Smenjena je iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović

Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je smenjivanjem sudije Ljiljane Stevanović i izbacivanjem Srba iz institucija na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti ubio Briselski sporazum "koji posle ove odluke više ne postoji."

- Izbacivanjem Srba iz institucija na Kosovu i Metohiji, Kurti je ubio Briselski sporazum koji posle ove odluke više ne postoji. Ovo je prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na Kosovu i Metohiji koje Šiptari očigledno pripremaju. Ako Evropska unija koja je pokrovitelj Briselskog sporazuma odmah ne sazove sastanak u Briselu i stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na Kosovu i Metohiji, onda sa pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave. Šta god donesu naredni dani, sigurno je da je Srbija učinila sve da sačuva mir i da je sva odgovornost za stabilnost regiona sada na Evropskoj uniji, Kforu i Kurtiju. Srbija i Aleksandar Vučić svoj narod neće ostaviti bez podrške - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, piše u saopštenju MUP-a.

Ana Brnabić: Kurti svakom svojom odlukom podriva mir i stabilnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić komentarisala je na svom tviter nalogu smenjivanje sudije Ljiljane Stevanović napisavši da se brutalno nasilje nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini nastavlja.

- Brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji se nastavlja. Kurti svakom svojom odlukom, svakodnevno, podriva mir i stabilnost, krši međunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava pripadnicima našeg naroda na KiM. Briselski sporazum je mrtav - napisala je Ana Brnabić.

Podsetimo, po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović, objavio je na Instagramu predsednik Srbije, uz naznaku "Hitno".

(Telegraf.rs)