Brnabić sa Nehamerom: EU može potpuno da računa na Srbiju da će ostati stub stabilnosti u ovom delu Evrope

Šef austrijske vlade će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a razgovaraće i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem

Foto: Tanjug/ Darko Vojinović

Austrijski kancelar Karl Nehamer stigao je danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, a ispred Palate Srbija priređen mu je svečani doček, gde ga je  uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i izvođenje himni dve zemlje, dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nakon dočeka, usledio je razgovor u četiri oka Nehamera i Brnabić, a zatim je planiran i plenarni sastanak delegacija, posle koje se dvoje premijera obratili na zajedničkoj konferenciji za medije.

- Pokušaću da budem kratka, politički ali i ekonomski Austrija jedna od najbližih partnera Srbije. Želim da se zahvalim i bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu za sve što je učionio da kroz Austriju budemo uvek stalno prisutni u agendi EU i u temi proširenja. Ekonomski ono što je važno za naše građane je da je Austraija drugi naš najvažniji partner, iza Nemačke, sa ulogom od 2 milijarde 585 miliona evra i zapošljavaju preko 22.000 ljudi u Srbiji - naglasila je Brnabić. 

U smislu rata na istoku Evrope, otvoreno su razgovarali. 

- Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se ova kriza ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam ga uverila da će Srbija na Balkanu nastaviti da vodi ulogu da bude stub stabilnosti i nećemo dozvoliti da se bilo kakkva nestabilnost prelije u ovaj deo Evrope. Mnogo smo radili na tome da budemo stabilni i jaki, to ne smemo da ugrozimo i u tom smislu EU može u potpunosti da računa na Srbiju - poručila je Brnabić.

Austrijski kancelar je istakao da je za zemlje Zapadnog Balkana bitno da se EU jasno odredi i da jasan znak da zemlje ovog regiona pripadaju Uniji.

- Pregovori su težak i intezivan proces, a Austrija sebe tu vidi kao most. Za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza - poručio je Nehamer.

Imamo velike zadatke, jer nas jednako pogađa i fenomen organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

- I ovo tržište je veoma interesantno za Austriju. Imamo duboku i produbljivaćemo bilateralnu saradnju. Briga je bila velika jer je činjenica da Rusija i Kina imaju interes da se ovde pozicioniraju. Zato je važno da EU da jasan signal da je nam je svima mesto zajedno - rekao je kancelar.

On potrvđuje da će Austrija ostati most za Srbiju za EU i istovremeno će bilateralno sve učiniti da produbi dobre odnose.

- Mi imamo jednu od najvećih srpskih dijaspora u Austriji. To nas povezuje i posebno mi je drago što sam ovde i možemo dalje da razgovaramo - poručio je Nehamer.

Upitani da li je bilo konkretno reči o usklađivanju odnosa Srbije i EU vezano za sukob u Ukrajini, što su potvrdili da je bila jedna od velikih tema.

- Austrija veoma zavisi od ruskog gasa, ali već dugo imamo projekat da se uzdamo u obnovljive izvore energije. Činjenica da to ne možemo da uradimo preko noći i zbog toga moramo da vidimo kako ćemo da se postavimo prema situaciji - rekao je kancelar.

Brnabić je potvrdila da će posle radnog ručka pokrenuti neke od tema oko koje nisu još stigli.

- Pričaćemo oko usklađivanja zajedničke spoljno bezbednosne politike EU. Mi imamo jasan i poseban stav, već smo se uskladili sa svim deklaracijama EU koji se tiču kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali se nismo pridružili uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Ne mislimo da je politika sankcija politika koja će doprineti rešenju sukoba, jer smo već prošli sanckije i smatramo da takve deklaracije utiču na obične ljude. Imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa zajedničkom spoljno bezbednosnom politikom EU, i kako se pribiližavamo EU taj procenat će morati da bude 100% - naglasila je premijerka Srbije.

Upitana da li Srbija može da promeni svoju poziciju i pridruži se sankcijama protiv Rusije u budućnosti premijerka ponavlja dosledan stav Srbije, ali ističe i jedan problem. 

- Odnosi Rusije i Srbije su tradicionalno jako dobri, a danas nas povezuje energetika. U tom smislu naši odnosi nisu ništa drugačiji od drugih zemalja EU zavisni od ruskog gasa. Mi imamo dobre političke odnose, ali pošto 75 posto naše ekonomije već čine investicije iz EU i te kompanije su same po sebi sprovedu sanckije prema Ruskoj Federaciji što utiče na našu ekonomiju. Sve te kompanije se pridržavaju sankcija EU i to je veliki izazov za nas. Situacija se u mnogome promenila, ali principijalni stav vlade Srbije da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine a ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji, nije nešto što pozdravljaju ni EU ni Rusija. Ali to je naš principijalni stav. Stav zemlje koja je prošla bombardovanje, agresiju 1999. od strane NATO zemalja i sankcije, i zaista smo u jednoj veoma specifičnoj situaciji - objanisla je Brnabić.

Šef austrijske vlade će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a razgovaraće i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Uoči posete Srbiji, Nehamer je u pisanoj izjavi za Tanjug najavio da u Beograd dolazi da prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/ Darko Vojinović

On je podsetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u našoj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mesta.

Posle Beograda, austrijski kancelar će otputovati u posetu Sarajevu.

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.

(Telegraf.rs)