Vučić na otvaranju nove zgrade Instituta "Dedinje": Sve je spremno za prijem prvih bolesnika

Nova zgrada Instituta, prema ranijim najavama, funkcionisaće kao sastavni deo postojeće i raspolagaže kapacitetima od 105 kreveta. Opremljena je medicinskom opremom koja će omogućiti pacijentima najsavremenije oblike lečenja

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji otvaranja novoizgrađene zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Predsednik je rekao da nikada ništa bolje nije video, i dodao je da je država uložila veliki novac.

Direktor Instituta Milovan Bojić je istakao da je još 1978. godine kardiovaskularni Institut počeo u maloj zgradi, te da su 1997. godine izgradili prvu zgradu, da bi čekali još 25 godina da dobiju novu velelepnu zgradu. 

- Moramo da iskažemo da smo potpuno srećni i ispunjeni. Pobedila je ljubav prema našoj ustanovi. Danas imamo sve što ranije nismo imali - naglasio je Bojić i nabrojao sve nove sale i opremu najnovije tehnologije koji će, kako je naglasio omogućiti da lekarima "nebo bude granica".

Predsednik Srbije čestitao je Bojiću na ogromnoj energiji i entuzijazmu koji pokazuje u upravljanju Institutom za kardiovaskularne bolesti.

- Mi ovde imamo još mnogo posla, prvo su nam parkinzi, ima ih veoma malo - primetio je Vučić i najavio izgradnju velike garaže od 500 - 600 mesta.

Druga stvar koju je najavio je mogućnost izgradnje heliodroma.

- Ako postoji mogućnost da se to izvede, ne mogu da obećam, ako je moguće, rešićemo i to - istakao je.

Vučić je preneo da su mu lekari rekli da će već u utorak da bude oboren rekord, da će biti operisan 21 pacijent.

- Moja molba je da uradimo sve što možemo, da uništimo te liste čekanja. Do danas nisam znao da 47% smrtnosti je od kardiovaskularnih bolesti, zato vas molim da pokušamo da sačuvamo svaki život. Ne postoji ništa važnije od zdravlja - rekao je Vučić i naglasio da će morati da se održavaju i čuvaju ove bolnice, da se obnavlja oprema te da smo za sad mirni narednih 15 godina po tom pitanju.

Vučić je preneo da je potrošeno je više novca nego što je očekivano, a potrošeno je 50 miliona evra.

- Mislim da je to ulaganje u budućnost, a nećemo da bežimo ni da pomažemo ljudima iz regiona. Ali dajte da prvo ljude koji žive u našoj zemlji da prvo njih tretiramo i izlečimo, pa ćemo pomoći i ostalima - naglasio je Vučić i čestitao svima što su im se snovi o ovakvom centru ostvarili.

Obilazak modernog centra Dedinje 2 

- Želim vam mnogo uspeha i da izlečite što više ljudi - rekao je predsednik lekarima koji su mu pokazivali novu opremu. Inače, zdravstveni radnici su predsednika Vučića pozdravili aplauzom kada je ušao u novu zgradu instituta.

 Bojić rekao da nova bolnica ima sve što je potrebno jednoj modernoj klinici.

- Ja sam 40 godina u ovoj oblasti, a ovakvu intenzivnu negu i operacioni blok nemaju ni Amerika, ni Japan - rekao je Bojić.

- Biće nam mnogo lakše da radimo - rekli su lekari predsedniku Vučiću.

Rečeno je će već danas popodne prvi pacijenti biti smešteni u institut, kao i da će profesor Radojević uraditi prvu svečanu operaciju u ponedeljak, dok će u utorak biti urađeno čak 20 operacija, što je evropski rekord. 

Predstavljen je i  centar za telemetrijsko praćenje pacijenata, odeljenje i tim koji prate bolesnike na daljinu, tako što putem 3G mreže na vreme vide promene, na šta medijcinske sestre i lekari odmah mogu da reaguju i tako spasu pacijetov život. Ovaj centar trenutno može da prati 120 takvih bolesnika, trenutno ih je na monitoringu 12.

Predsednik je posetio i novi amfiteatar.

- Moramo da se trudimo, da radimo, da se borimo, kako bi naša dela govorila o nama. Bez teškog rada i posvećenosti nema ni rezultata. U ovim izazovnim vremenima moramo da gledamo svoje interese, ono što možemo da učinimo za sebe i svoju decu, za našu Srbiju! - napisao je predsednik Srbije ovim povodom na svom Instagram nalogu.

Šta je sve urađeno

Spoljašnji i unutrašnji radovi na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" završeni su tokom prošle godine. Nova zgrada Instituta, prema ranijim najavama, funkcionisaće kao sastavni deo postojeće i raspolagaće kapacitetima od 105 kreveta. Opremljena je medicinskom opremom koja će omogućiti pacijentima najsavremenije oblike lečenja.

U prizemlju novog objekta nalazi se novi glavni ulaz u Institut, sa centralnim holom i čekaonicom, kao i ambulantno-kliničkim delom, uz jedinice intenzivnog lečenja sa ukupno 25 dodatnih kreveta. Unutar zgrade nalazi se i laboratorija, zatim transfuzija, deo namenjen za preoperativnu pripremu kardiohirurških pacijenata, kao i deo za postoperativno lečenje, odnosno jedinica za poluintezivno lečenje.

- Ovo je ostvarenje svih naših snova, predsedniče! - bila je poruka lekara predsedniku Republike Srbije Aleksandaru Vučiću, tokom obilaska novoizgrađene zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Nova zgrada ima četiri operacione sale koje su namenjene kardiohirurškim pacijentima, a u postojećoj zgradi Instituta, u 11 operacionih sala, zbrinjavaće se samo pacijenti sa vaskularnim problemima. Postojeća zgrada Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" pokriva oko 8.800 metara kvadratnih, dok prostor nove zgrade Instituta obuhvata površinu od 14.000 metara kvadratnih.

Radovi na izgradnji "Dedinje 2" počeli su u junu 2019. godine. U izgradnju novog dela "Dedinja" Vlada Srbije je uložila 42.8 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu.

(Telegraf.rs)