Brnabić: Danas sednica Vlade, potvrdićemo stav Srbije o Ukrajini

Ono što nam je važno da očuvamo mir naše države, stabilnost, razgovaraćemo sa našem partnerima iz EU, svakodnevno smo sa njima u kontaktu. Srbiji, samim tim, nema ko šta da zameri - poručila je premijerka Srbije ANA Brnabić

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je sednicu Vlade za danas, na kojoj će biti potvrđen stav Srbije o Ukrajini.

- Mi ćemo danas imati sednicu Vlade u 11, da potvrdimo naš stav o Ukrajini. To je politika koja štiti naše nacionalne interese i međunarodno pravo. Mi poštujemo terotirajni integritet Ukrajine, ali tražimo da se poštuje naš. Čuvamo mir, ne uvodimo sankcije Rusije jer nam nisu u interesu - poručila je Brnabić tokom gostovanja u jutarnjem programu na TV Prva.

Ona je poručila da Srbija čuva vojnu neutralnost.

- Ono što nam je važno da očuvamo mir naše države, stabilnost, razgovaraćemo sa našem partnerima iz EU, svakodnevno smo sa njima u kontaktu. Srbiji, samim tim, nema ko šta da zameri - poručila je Brnabić.

- Nasa pozicija nije laka, ali ćemo je principijelno braniti - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija postuje teritorijalni integritet Ukrajine kao sto želi da se poštuje i teritorijalni integritet Srbije i ponovila da u skladu sa svojim vitalnim interesima nece uvoditi sankcije Rusiji.

Ona je rekla i da će Srbija pred Savetom bezbednosti UN zastupati te iste stavove.

- Teški dani i teška vremena jesu pred nama, ali nama je najvažnije da radimo čuvajuci mir i stabilnost i bezbednost, da bismo nastavili da napredujemo - istakla je premijerka.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da razgovara sa svima.

- Predsednik Srbije ima svaki dan razgovore sa partnerima iz inostranstva, čuvamo našu poziciju. Čini mi se da Srbiji nema ko šta da zameri.

Brnabić je ukazala da je ovo politika Srbije koja štiti nacionalne interese i poštuje principe međunarodnog prava navodeći šta je najznačajnije u tome.

- Prvo, da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što želimo da se poštuje integritet Srbije - rekla je Brnabić i ukazala još da u skladu sa vitalnim interesima Srbije nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

Podsetila je kako je bilo kada su drugi uvodili sankcije nama.

- Treće, želimo da čuvamo našu vojnu neutralnost. Zbog toga smo doneli odluku da pripadnici vojske i MUP do daljeg suspenduju sve planske aktivnosti sa drugim država. Uzdržaćemo se od daljih vojnih aktivnosti kako bismo zaštitili našu neutralnost - dodala je premijerka.

Na četvrto, ali ništa manje važno mesto, kako je istakla, stavlja stabilnost i mir.

- Četrvto - čuvamo mir, stabilnost i bezbednost. Iz tog razloga, imaćemo još više razumevanja, strpljenja, bićemo fleksibilniji, u odnosu na nepromišljene izjave različitih političkih izjava u regionu Zapadnog Balkana. Videli smo ovih dana međiski rat, lažne vesti, pokušaj da se Srbija uvuče u neki sukob - istakla je ona.

Povodom različitih reagovanja o Ukrajini prethodnih dana Brnabić je ponovila da će Srbija nastaviti da vodi politiku tako da čuva svoje interese, i da ne radi u interesu bilo koje druge strane.

- Videli smo u prethodna tri dana kod raznih grupacija, koje su potrčale da se izjasne po pitanju sukoba na istoku Evrope, da se svrstaju na jednu ili drugu stranu, ali nisu razmišljali šta je interes Srbije. Predsednik Vučić i vlada razmišljaju samo da zaštite naše interese, ali da uvek poštujemo međunarodno pravo - poručila je premijerka.

Brnabić je istakla da predsednik Srbije pokazao, kako je naglasila, ogromnu dozu mudrosti, jer nije žurio da se izjasni po pitanju sukoba u Ukrajini.

- Nije trčao, kao što su neki trčali, da se izjasni o tome šta je stav Srbije i tako da pokuša u kratkom roku da pokupi neke jeftine poene. Rekao je: ''Hajde da sačekamo, da pažljivo odmerimo situaciju i izađemo sa našim stavom'', rekla je Brnabić.

Ona je prenela i da su zaključci Srbije pre svega njegova ideja i da se na njima radilo dva dana.

- Odmeravao je svaku reč, svaki zarez, tačku, čitav zaključak je pregledao hiljadu puta, menjao je reči i tokom zasedanja sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi na najbolji način zaštitio interese Srbije i našeg naroda I mislim da smo u tome uspeli - ocenila je Brnabić.

Brnabić kaže i da je svesna da niko nije potpuno zadovoljan stavom Srbije, ni istok ni zapad, ali da je zaključak najbolji za Srbiju.

- Stojimo iza svake reči. Uspeli smo nešto što je delovalo nemoguće, a to je da niko nema ništa protiv, ni Rusija, ni SAD. EU se po tom pitanju nije izjasnila, ali verujem da EU nema ništa protiv našeg stava, jer je nemoguće kritikovati Srbiju u tom smislu - istakla je Brnabić.

Video: Brnabić: Istorijske ličnosti nas pozivaju da pođemo njihovim putem napretka

(Telegraf.rs)