Ispravljena gruba greška, pozicija manastira Visoki Dečani na Gugl mapama vraćena na pravo mesto

Manastir je, kako je pre par dana upozorio iguman svetinje Sava Janjić, bio izmešten istočno od mesta na kojem se nalazi, tj u blizini Leskovca, ali se sada ponovo nalazi na pravoj adredi i kada se ukuca na Gugl mapi pokazuje se prava lokacija u mestu Dečani, odnosno nedaleko od Peći

Foto: Shutterstock

Iako je pre par dana manastir Visoki Dečni bio izmešten na Gugl mapama na drugoj lokaciji odnosno na oko 200 kilometara od prave lokacije, ova svetinja je ponovo na “pravoj adresi”, odnosno pravoj lokaciji, poručuje monaštvo, prenose Novosti.

Manastir je, kako je pre par dana upozorio iguman svetinje Sava Janjić, bio izmešten istočno od mesta na kojem se nalazi, tj u blizini Leskovca, ali se sada ponovo nalazi na pravoj adredi i kada se ukuca na gugl mapi pokazuje se prava lokacija u mestu Dečani, odnosno nedaleko od Peći.

Podsetimo, oznaka za lokaciju manastira Visoki Dečani pomerena je na aplikaciji Gugl mape, ovoga puta do kružnog toka u Dečanu, a iz ovog manastira tim povodom poručili da je svakom poznavaocu IT tehnologija jasno da nije reč o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji.

- Nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi - navode iz manastira Visoki Dečani.

Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESCO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, poručuju iz Visokih Dečana, javlja Kossev, prenosi Tanjug.

Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se, kako su tada naveli, pokazuje da jedan manastir može "preko noći da bude izbrisan sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta".

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)