Sastanak Vulina i Stefanovića: Stanje bezbednosti na administrativnoj liniji i u Kopnenoj zoni bezbednosti

Ministar Vulin je posle sastanka poručio da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost u Kopnenoj zoni bezbednosti i da od KFOR-a očekuje da konačno izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za stanje bezbednosti na administrativnoj liniji

Po naređenju vrhovnog komandanta VS i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar odbrane Nebojša Stefanović održali su danas u kasarni „Toplički ustanak“ u Kuršumliji sastanak sa rukovodiocima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na kome je sagledano stanje bezbednosti na administrativnoj liniji i u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Ministar Vulin je posle sastanka poručio da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost u Kopnenoj zoni bezbednosti i da od KFOR-a očekuje da konačno izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za stanje bezbednosti na administrativnoj liniji.

Ministar policije izrazio je zabrinutost zbog čestog upada organizovanih šiptarskih bandi koje prelaze administrativnu liniju i seku šumu u Kopnenoj zoni bezbednosti, a neretko i otvore vatru na naše pripadnike.

- Samo tokom prošle godine u Kopnenoj zoni bezbednosti imali smo 56 upada ovih bandi, koje organizovano pljačkaju imovinu naših građana. Poslednji put pre par dana. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo ljude i njihovu imovinu jer se na svakom delu naše teritorije red i zakon poštuju i čuva se imovinska i lična sigurnost svakog građanina naše zemlje-naglasio je ministar Vulin.

Ministar je istakao da je za stanje bezbednosti u južnoj srpskoj pokrajini, a samim tim i na administrativnoj liniji odgovoran KFOR u čijoj je nadležnosti da je obezbedi i spreči upade ovih šumokradica.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i pripadnici Vojske Srbije, spremni su da sprovedu zakon na teritoriji cele Srbije i zaštite naš narod ma gde on živeo-  naglasio je ministar Vulin.

Stefanović: Pojačati napore u zaštiti stanovništva u Kopnenoj zoni bezbednosti

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je danas, posle sastanka u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumliji, da je potrebno da se pojačaju napori Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a u zaštiti stanovnika u Kopnenoj zoni bezbednosti, prenosi Tanjug.

- Potrebno je pojačati naše napore u zaštiti stanovništva koje živi u ovom delu Srbije, pogotovo od svake vrste ugrožavanja bezbednosti, bilo da se radi o njihovoj fizičkoj bezbednosti, bezbednosti po njihove živote, ili se radi o bezbednosti njihove imovine - rekao je Stefanović posle sastanka na kome je sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem razgovarano o Kopnenoj zoni bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je naglasio i da takođe, Srbija neće dozvoliti nekažnjenu, nezakonitu seču šuma i da će država preduzeti sve što bude potrebno da zaštiti i državnu i privatnu imovinu u KZB.

Ministarstvo odbrane i MUP, kako se dodaje u saopštenju usaglasili su dalje korake u konkretnom postupanju u svim slučajevima koji mogu da se tiču takvih situacija.

Ministra odbrane, unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba o stanju i zadacima Treće brigade kopnene vojske u KZB informisao je zamenik komandanta Treće brigade Dragan Antić. Sastanku su prisustvovali i starešine VS i predstavnici MUP-a.

Ministar Vulin poručio je da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost u KZB i da od Kfora očekuje da konačno izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za stanje bezbednosti na administrativnoj liniji.

Na sastanku su, pored ministara Vulina i Stefanovića, prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, v.d. direktora policije Dragan Vasiljević i drugi visoki rukovodioci policije i vojske.

Video: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa vojnim vrhom, analiza stanja VS za 2021

(Telegraf.rs)