"Misija Kfora je tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova. Ne treba povlačiti crvene linije"

Ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju, optimista sam po pitanju dijaloga - izjavio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine, da bi NATO trebalo iznova i iznova da ponavlja da je misija Kfora tu da ostane, kao i da je dobro što je prvi put u istoriji misije mađarski general glavnokomandujući.

Kako je u poslednjih nekoliko nedelja došlo do smene diplomata zaduženih za Zapadni Balkan, Hodžis se najpre dotakao te teme i ocenio da će biti važno za EU, Veliku Britaniju, SAD i NATO da oni imaju zajedničk pogled i pristup šta se dešava na Zapadnom Balkanu, jer svi imaju interes u stabilnosti i sigurnosti i ekonomskom rastu regiona

- Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilan način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju. Mislim da bi SAD morale da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova - izjavio je Hodžis.

Naglasio je kako se Mađarska istakla u svojim obavezama i da sada imamo prvi put mađarskog generala na čelu Kfora.

- Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu, Turska ima interese u regionu, i nadam se da svaka od tih nacija razmišlja prvo o budućnosti mladih ljudi, da im se pruži najbolja šansa za obrazovanje, zdravstvo...- dodao je.

Optimista ili pesimista po pitanju dijaloga Beograda i Prištine

Kada je reč o dijalogu, kaže da je optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. Uz to, smatra da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis-Foto: Profimedia/Getty images/ALEX WONG

- Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje. Ako Zapad nije tu da se takmiči onda će Kina i Rusija popuniti taj vakum i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu - poručio je.

Kada je reč o susretu Vučića i Kurtija, smatra da je važno da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, "pogotovo od strane Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji".

- Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose - dodaje Hodžis.

Veruje, kaže, da Srbija danas nije Srbija iz 1999. godine i da je sada više zainteresovana i otvorena za zapadne integracije.

- Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju. To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije - izjavio je za Kosovo onlajn.

Kada je reč o pitanju nestalih, kaže da je iz humanitarnih razloga i transparetnosti i vladavine zakona važno pogotovo za porodice, da se pronađu sve nestale osobe i to je važan deo proceca zalečenja odnosa.

"KPS - delikatno pitanje za obe strane"

Kosovske bezbednosne snage predstavljaju delikatno pitanje za obe strane, smatra Hožis i ističe da SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani.

Istovremeno, poručuje da Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju.

(Telegraf rs)