Entoni Godfri o odnosima Srbije i SAD: "Bezbednosna saradnja na najvišem nivou"

Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou - ističe američki ambasador u Srbiji

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri, izjavio je danas da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije.

- Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou - rekao je Godfri.

On je, gostujući na TV Prva, podsetio da Srbija nabavlja naoružanje i opremu i od Francuske, i od SAD, i od drugih zemalja.

Godfri je istakao da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali se pita kako susedne zemlje doživljavaju Srbiju, da li postavljaju pitanje koji su ciljevi Beograda i zašto troši novac na naoružanje pre nego na infrastrukturu ili energetiku.

- Ovo je vreme za investiranje u infrastrukturu i ponosni smo na saradnju koju Srbija ima sa SAD u toj oblasti, iako smo zadovoljni i zbog toga što smo nedavno imali zajedničku vojnu vežbu padobranskih jedinica. Ali, mislim da je prioritet da Srbija bude jak ekonomski partner susednim zemljama - zaključio je Godfri.

Video: Obeležena 76. godišnjica misije Halijard: Tada smo postali braća po oružju

(Telegraf.rs)