Divljaštvo u Tirani: Učesnici protesta pale srpsku zastavu

Raspoređeno više od 2.000 policajaca, osim pripadnika specijalnih jedinica, angažovani su i snajperisti, američka ambasada izdala upozorenje za svoje državljane da je situacija "nepredvidiva"

Ispred sedišta albanske vlade u Tirani, gde su počeli protesti pristalica Saljija Beriše usmereni protiv održavanja sastanka posvećenom „Otvorenom Balkanu“, na kojem učestvuju premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, primetan je veliki broj pripadnika policije, prenosi Reporteri.

Na Tviteru je objavljen snimak kako Albanci pale srpsku zastavu u Tirani.

- Uživo / Albanci pale srpsku zastavu u Tirani. Desetine građana Albanije koje je pozvao #SaliBeriša protestuju u #Tirani protiv #Aleksandar Vučića i "#OpenBalkan" - navodi se u tekstu koji prati snimak na tviteru.

Prema navodima medija u Albaniji, za održavanje reda i mira tokom ovih protesta, angažovano je više od 2.000 pripadnika policije. Osim pripadnika specijalnih jedinica, angažovani su i snajperisti.

Ispred Vlade Albanije u Tirani oko 16. 30 časova počeo je protest protiv inicijative "Otvoreni Balkan", u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše. Jake policijske snage su prisutne u centru glavnog grada Albanije.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do vlade,praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokusavajući da obori zastavu.

Protestanto nose tranpsarente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, predsednika Vučića, Rame, Soroša...

Beriša je pre nekoliko dana preko društenim mreža pozvao Albance da dođu na protest, nazivajući ih nacionalnim protestima koji su usmereni protiv, kako je rekao, "antialbanskog scenarija".

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gde je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i Ambasada Srbije u Tirani, javlja izveštač Tanjuga.

Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa KiM, ali i Albanci iz Preševske doline.

Američka ambasada: Situacija u Tirani nepredvidiva

Američka ambasada u Albaniji pozvala je svoje državljane da izbegavaju delove grada pošto je situacija "nepredvidiva".

- Američkim državljanima se savetuje da izbegavaju bilo kakva velika okupljanja u gradu. Iako može biti mirno, situacija se može promeniti brzo i nepredvidivo - saopštili su iz ambasade SAD.

Protesti su organizovani i 2019. godine, kada je predsednik Vučić bio u poseti Tirani kako bi se sa Edijem Ramom dogovorio o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Video: Protest u Tirani, građani uzvikuju Kosovo je srce Albanije

(Telegraf.rs)