Dan nakon što je slomila ruku ministarka Darija Kisić Tepavčević vratila se obavezama

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obrazložila je u parlamentu potrebu za novim zakonom koji bi trebalo da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih koji su uključeni u donošenje odluka koje utiču na život i prava korisnika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, koja je juče slomila ruku, već danas se pojavila u republičkom parlamentu.

Ona je učesvovala na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Kisić Tepavčević je juče slomila ruku, nakon čega je završila u Urgentnom centru, zbog čega juče nije učestvovala u radu socijalno-ekonomskog saveta. Ona se već danas vratila obavezama, a u Skupštini Srbije je govorila o novom Predlogu zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, čime bi trebalo bi da se unapredi njihov položaj.

Ona je u parlamentu rekla da se ukazala potreba da ta oblast bude uređena jednim zakonom.3556

- Novim zakonom trebalo bi da se unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih onih koji su uključeni u donošenje odluka koje utiču na život i prava korisnika, a u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima - rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka je dodala da novi zakon treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanju socijalne inkluzije.

Prema njenim rečima, zakon obezbeđuje da se usluge pružaju u skladu sa voljom i željom korisnika uz uvažavanje njegovog životnog ciklusa, etničkog i kulturnog porekla i životnih navika. Dodala je da se smeštaj obezbeđuje samo kao poslednja mogućnost onima kojima nije moguće obezbediti opstanak u porodici ili usluge podrške za samostalan život.

Kisić Tepavčević je kazala da je predlog zakona deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa instistucionalne zaštite korisnika na život u zajednici.

Poslanici će danas razmatrati i ugovor o novom kreditu od 14,9 milijardi dinara za potrebe finansiranja Projekta Ruma - Šabac - Loznica.

Očekuje se da će poslanici sutra glasati o tačkama dnevnog reda.

Video: Nove mere za praznike? Kisić-Tepavčević predočila odluke Kriznog štaba

(Telegraf.rs)