Trodnevni seminar Rouz Rot skupštine NATO u Beogradu: Srbija ne teži članstvu, već saradnji sa Alijansom

Srbija je vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansim, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti - istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Trodnevni seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO održava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu bio je prilika da predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa Alijansom u očuvanju stabilnosti ne samo u regionu već i svetu.

Brnabić je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansim, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Brnabić koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško nauražanig specijalaca na sever KiM.

Takođe govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato vazna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ivica Dačić je naglasio principijelni stav Republike Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

- Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema, ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa intervencijom NATO-a protiv naše zemlje pre 22 godine - istakao je Dačić.

Što se tiče bezbednosnih problema i izazova sa kojima se suočava Srbija, Dačić ističe da je za Kosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje.

- Generator ovih stalnih bezbednosnih pretnji je isključivo vlada u Prištini. Ovakve akcije, koje su praćene stalnim koracima ka formiranju i opremanju nekakvih oružanih snaga Kosova, direktna su pretnja po mir i stabilnost, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu - izjavio je Dačić.

Republika Srbija nikada i ni u jednoj prilici nije učinila nijedan korak koji bi predstavljao rizik ili pretnju po bezbednost u

regionu, a naročito na području KiM. Ali, kako je naglasio, to što Srbija pokazuje veliko strpljenje i uzdržanost ovim povodom, ne sme da zavara bilo koga da pomisli da je neodlučna u vezi sa zaštitom svog stanovništva.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Naprotiv, ovakav stav pokazuje samo našu snagu i odlučnost da se ovo pitanje reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca. U tom smislu, očekujemo i od misije KFOR na Kosovu i Metohiji, koja je pod komandom NATO-a da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi - zaključio je predsednik Narodne Skupštine.

Video: Na KiM počeo drugi krug lokalnih izbora

(Telegraf.rs)