Vučić o Komšićevoj reakciji i krivičnoj prijavi protiv novinara: Užas. Takve stvari u Srbiji nisu moguće

- To je nešto o čemu bih mogao duže da govorim, a ne bih hteo danas. To što se dogodilo je užas Marku Ivasu je užas - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas potez Željka Komšića, prekid intervjua o Srebrenici, kao i krivičnu prijavu koja je podneta protiv novinara Tanjuga.

Na pitanje da li je reč o pritisku na medije, kao i da li je obraćanjem Ivasu Komšić rečima " genocid je, to VAM je presudo međunarodni sud," Komšić Ivasa, kao pripadnika jedne nacije, poistovetio sa počiniocima zločina, naglasio da je srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće.

- To što se dogodilo Marku Ivasu je užas. Zamislite da podnosite krivičnu prijavu protiv novinara samo zato što je izgovorio sa čim se ne slažete. Ali to će biti proglašneo kao najviše demokratsko pravo, jer je u njihovom interesu - naglasio je on.

Istakao je da u Srbiji svako može da iznese šta misli, a da zbog toga ne bude suočen sa krivičnim prijavama.

- To što se tiče prebacivanja krivice celokupnom srpkom narodu, svaki put kada bi se zaklinjali da tako ne misle, a izgovorili su..., budite uvereni da uvek tako misle - kazao je Vučić dodajući da to nije nikakva posebna novost.

Što se tiče Marka Ivasa i njegove pravne pozicije poručio je da je on u Srbiji slobodan novinar, i da će Srbija njegovu profesiju i pravo na stav uvek poštovati.

Podsetimo, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za TV Tanjug nakon što je urednik ove novinaske agencije, Marko Ivas, odbio zahtev Komšića da "prizna" da se u Srebrenici desio genocid.

Dan kasnije, stigla je i reakcija u vidu krivične prijave koju je podneo je Institut za istraživanje genocida sa sedištem u Kanadi, ali ne protiv novinara koji je vodio intervju već protiv snimatelja.

"Srbija poštuje Dejtonski sporazum"

Srbija je za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ne postoji izvorni i neizvorni tekst, poručio je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje kako ocenjuje rezultate posete BiH izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Upitan je da prokomentariše i poruke vezane za poštovanje Dejtonskog sporazuma, i da li da li on (Eskobar) čita sporazum na isti način kao što to čini RS, podsetio da Dejtonski sporazum nikada nije menjan, da nije nikada postojala saglasnost za menjanje.

- Druga stvar je što je kroz implementaciju dolazilo do promena zbog nametanja međunarodnih zvaničnika drugačijih normi koje nemaju veze sa Dejtonom. Srbije će uvek poštovati Dejtonski sporazum i to je deo naše međunarodno pravne agende - podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Eskobarom, koji je tek skoro napustio Beograd, više puta razgovarao, ali da je to bilo davno.

Video: Komšić prekinuo intervju zbog Srebrenice: Moraćete sa nekim drugim da radite ovaj intervju

(Telegraf.rs)