Poslanici nastavili rad, rasprava u Skupštini: Da li Ombudsman mora da bude pravnik?

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović podnela je amandman koji je vlada odbila, a ticao se toga da Zaštitnik građana mora da bude po struci diplomirani pravnik

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom rasprave u Skupštini Srbije, o amandmanima na Predlog zakona o Zaštitniku građana, polemisalo se o tome da Ombudmsan ne mora nužno da bude diplomirani pravnik.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović podnela je amandman koji je vlada odbila, a ticao se toga da Zaštitnik građana mora da bude po struci diplomirani pravnik.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je da je taj član izazvao dosta interesovanja u javnosti, dodajući da se prilikom pisanja zakona vodilo računa o Venecijanskim principima.

- Kriterijumi za izbor kandidata treba da budu široki, da se što više građana javi. Amandman da mora da bude diplomirani pravnik nije u skladu sa Venecijanskim standardima jer se izbor sužava samo na pravnike - rekla je Obradović.

Pošto Ombudsman deluje putem zakonskih mera važno je, kaže, da zaposleni u kabinetu Zaštitnika građana budu obučeni o pravnim i poceduralnim aspektima.

- Znanje, iskustvo i moralni kvaliteti glavni su i odlučujući za izbor - rekla je Marija Obradović.

Podržao ju je šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović, koji je rekao da na prvi pogled izgleda logično da zaštinik bude diplomirani pravnik, ali da je vlada bolje sagledala situaciju od poslanika koji su podneli takav amandman.

On je rekao da se zakonom ne zabranjuje I diplomiranim pravnicima da se jave na poziv I da se sada mogu javiti I drugi koji imaju desetogodišnje iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava.

Takođe je naveo da Zastitnik ma kolika da su mu ovlašćenja nema mogućnost da poništava upravne akte već da to moze da čini samo Upravni sud.

Prema njegovim rečima, dobro je da Zaštitnik građana bude neko ko ne mora da bude pravnik, ali da ima desetogodišnje iskustvo u obalsti zaštite ljudskih prava.

- Može da ukaže organima uprave na celishodno postupanje i nepoštovanje rokova, ali ne može da donese rešenje kojim poništva upravni akt - podsetio je Martinović.

Poslanik Pravde i pomirenja Muamer Zukorlić slaže se da Zaštitnik ne mora da bude diplomirani pravnik, navodeći da će njegov tim činiti pravnici i da Ombudsman neće biti lišen pravničkog znanja po pogledu analize predmeta.

- Zato je dobro da imamo širu bazu kandidata i da time pokazujemo da je akcenat na kvalitetu i formatu ličnosti, pre svega u etičkom smislu. Nije presudno i jedino bitno obrazovanje - rekao je Zukorlić.

Video: Poslanica u Narodnoj skupštini, lekar po struci: Potrebnija sam u kovid bolnici

(Telegraf.rs)