Poruke otrovnih strela nikome nisu potrebne: Krivokapić sa državnim vrhom Srbije o jačanju bilateralnih odnosa

Moramo zaboraviti šta je bilo i tražiti ona mesta koja nas spajaju i jer poruke otrovnih strela nisu nikome potrebne. Nadam se da je ova moja poseta dobar znak nekog novog puta i na zadovoljstvo građana obe države - izjavio je premijer Crne Gore

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, tokom drugog dana svoje zvanične posete u Beogradu, sastao se sa sa državnim vrhom Srbije sa kojima je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa naše dve države.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Alekandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić, Krivokapić se video i sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je istakao važnost posete premijera Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje na svim poljima.

- Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima - rekao je Dačić, ukazujući da treba uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo.

Podvukao je, saopšteno je iz parlamenta, da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da jedino što je zanima su dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori.

Dačić je izrazio spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dva parlamenta, kako kroz realizaciju poseta predsednika parlamenata, tako i kroz bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.

Premijer Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije posete Srbiji, ističući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima saradnje na raznim poljima, a sagovornici su izrazili spremnost da rade na jačanju bilateralnih odnosa i njihovom podizanju na najviši mogući nivo.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Žarko Obradović.

-  Bratstvo dve države je nemoguće prekinuti jer nas vezuju zajednički događaji i borbe kroz istoriju. Poštovanje država i prava naroda i manjina mora biti uzajamno. Radićemo i dalje na unapređenju saradnje i odnosa dve zemlje - objavio je na svom Instagram nalogu predsednik Skupštine povodom sastanka u sklopu posete predsednika Vlade Republike Crne Gore Republici Srbiji.

Tet-a-tet sa premijerkom Srbije

Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore i u tom smislu moramo se držati zajedno i razgovarati o tome kako da pomognemo i zadržimo svakog partnera u smislu integracija, potvrdila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon tet-a-tet sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

- Naš strateški prioritet je dobro povezan i stabilan region i u tom smislu su odnosi Crne Gore i Srbije važan faktor i da u tom smislu razgovaramo o infrastrukturnim povezivanjem. Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i zadovoljstvo mi je da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera u Crnoj Gori - izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijeri Srbije i Crne Gore Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić sastali su se danas u Beogradu, a tema tih prvih zvaničnih razgovora, kako je rečeno posle susreta, bile su manje političke, a više one teme koje se tiču infrastrukturnih projekata i jačanja ekonomije, koje donose prosperitet za obe zemlje i oba naroda.

- Naše ukupne investicije u Crnu Goru iznose 400 miliona evra što nije beznačajno, ali sam uverena da će što bolji odnosi i dijalog na najvišem nivou, uticati da obim investicija kontinuirano i stablno raste - rekla je Brnabić i najavila da je dogovoreno da obim trgovinske razmene što pre dosegne milijardu evra.

Premijerka se zahvalila Krivokapiću što je posetio Srbiju i naglasila da Crna Gora u Srbiji ima pozdanog partnera i prijatelja.

- Meni je izuzetno zadovoljstvo što se nalazim u prestonici Srbije i što sam dočekan na najvećem mogućem nivou sa izuzetnim gostoprimstvom. Ono što predstavlja naš deo zajedničkog razgovora, najmanju pažnju smo posvetili politici a najviše ekonomiji i uspostavljanje dobrih veza koje uvek postoje između naših građana. Posebno važna tema za Crnu Goru je e-uprava i mi želimo da je realizimo kod nas u Crnoj Gori - naglasio je premijer Crne Gore u svom obraćanju na konferenciji za novinare.

Premijer je govorio o modernizaciji železnice i pruzi Beograd - Bar kako bi ovaj prostor bio deo Evrope.

- Najvažniji deo našeg razgovora je okrenutost ka budućnosti. Upravo je predsednik Vučić na današnjem razgovoru iskazao izuzetnu spremost da sve što radimo bude na obostrano korisnim interesima jedne i druge države. To je naša obaveza, kako je rekao "strategija odmerenih koraka". Trebamo da zboravimo šta je bilo i da tražimo ona mesta koja nas spajaju i jer poruke otrovnih strela nisu nikome potrebne. Nadam se da je ova moja poseta dobar znak nekog novog puta i zadovoljstva građana obe države - izjavio je Krivokapić.

Na pitanje da prokomentariše sastanak sa stranim ambasadorima u Srbiji, Krivokapić je objasnio da je upriličen sastanak sa svima ambasadorima koji su nerezidentni i da je na tom statnku u fokusu bila ekonomska diplomatija.

- Da li sam nešto prekršio, izvinjavam se, jer nisam razmišljao da li ću možda nekog uvrediti, samo sam gledao kako da svoje vreme optimiziram i najbolje iskoristim u Beogradu, a da bude na zadovoljstvo onih koji su vezani za Crnu Goru a imaju rezidenciju ovde - pojasnio je premijer Crne Gore, sa čime se složila i Ana Brnabić, istakavši da zbog takvog narativa pozitivne strane posete Krivokapića padaju u drugi plan.

Na pitanje oko Otvorenog Balkana, premijerka Brnabić je istakla da je premijer Krivokapić reagovao sa "otvorenim srcem" i prihvatio poziv da prisustvuje na večeri na kojem će mu biti izložena inicijativa oko budućnosti Balkana.

- Poziv za priključenje inicijativi "Otvoreni Balkan" svima otvoren, a odluka o priključenju Crne Gore je na Podgorici. Premijer je  prihvatio je poziv za večeru, kojoj će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama i zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, koji danas stižu u Beograd. Šta će se dalje desiti, to je suverena odluka Crne Gore, u to ne bih ulazila. Imaju otvoren poziv, kao i svi - rekla je Brnabić.

Upitana zašto Srbija ne isporučuje Svetozara Marovića Crnoj Gori, premijerka je istakla da niej tajna da imamo dosta otvorenih pitanja, ali da je ova poseta bila posvećena pozitivnim i srdačnim pitanjima.

- Verujem da će se to rešiti vremenom, sad smo se fokusirali na pozitivne i konstruktivne stvari koje možemo da uradimo. Što se tiče izručenja Marovića moram da proverim sa pravosudnim organima o čemu se radi, nije pitanje za mene kao predsednice Vlade, već do naših institucija - odgovorila je Brnabić.

- Težište naših tema tokom ove posete je bila ekonomija i saradnja i da ono što može da predstavlja sporne tačke da ne diramo, a vremenom ćemo raditi na tome - zaključio je Krivokapić.

Vučić dočekao Krivokapića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem koji je juče došao u prvu zvaničnu posetu u Beograd, sa kojim je razmenio mišljenja o mogućnostima za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje, kao i dodatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Predsednik Vučić je istakao da intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje i dodao da Republika Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja.

Predsednik je posebno naglasio da su dobri odnosi između Republike Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

- Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa - rekao je predsednik Vučić.

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da „Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje“.

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tim smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Sagovornici su se takođe saglasili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima. Predsednik Vučić i premijer Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

Predsednik Srbije objavio fotografije susreta sa Krivokapićem

- Za Srbiju su odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja. Postoji obostran interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, a posebnu važnost pridajemo razvoju ekonomskih odnosa - napisao je ranije na svom Instagram profilu predsedni Vučić.

Nešto ranije predsednik Srbije je obajvio i fotografije susreta.

- Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Vlade Republike Crne Gore Zdravku Krivokapiću - naveo je Vučić na zvaničnom instagramu "Buducnnostsrbije".

Vučić je Krivokapića dočekao ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Sastanku prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Krivokapić je u Srbiju došao, kao se navodi u  dokumentu o poseti koji je pre nekoliko dana usvojila crnogorska vlada, radi  jačanja bilateralnih odnosa, kao i unapređenja političkog dijaloga i ukupne saradnje između Srbije i Crne Gore. 

Brnabić i Vučić sinoć na svečanoj večeri sa Krivokapićem

Vučić je sinoć poželeo dobrodošlicu Krivokapiću i poručio da Srbija i Crna Gora moraju bolje da sarađuju.

- Večeras smo u Beogradu poželeli dobrodošlicu premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Uveren sam da Srbija i Crna Gora mogu i moraju bolje da saraduju, kako na političkom nivou, tako i na polju ekonomije - napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbije.av. uz fotografiju sa Krivokapicem i premijerkom Anom Brnabić.

Crnogorski premijer je sinoć rekao da njegov dolazak u Beograd treba da bude početak nove putanje koja će biti obostrano korisni odnosi Srbije i Crne Gore i na blagostanje obe države.

Video: Krivokapić: Vakcine dokaz poštovanja Srbije prema Crnoj Gori

(Telegraf.rs)