Selaković razgovarao sa grčkom predsednicom: "Zahvalnost Srbije zbog poštovanja teritorijalnog integriteta"

Grčka želi da stateški pomogne Srbiji na evropskom putu, a Samit koji je održan 2003. godine u Solunu bio je dobra osnova za ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju - tekla je predsednica Grčke

Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji boravi u zvaničnoj poseti Atini, sastao se danas sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i izrazio zahvalnost na strateškoj i principijelnoj podršci Grčke evrointegracijama Srbije i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Sakelaropulu je prenela šefu srpske diplomatije da Grčka želi da stateški pomogne Srbiji na evropskom putu, ističući da je Samit koji je održan 2003. godine u Solunu bio dobra osnova za ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Mislimo da je to jedini put za bezbednost i stabilnost u region kao i dobrobit za sve narode - rekla je Sakelaropulu na sastanku u Predsedničkoj palati i zahvalila na pomoći koju je Srbija uputila Grčkoj tokom katastrofalnih požara koji su pogodili tu zemlju.

Šef srpske diplomatije je naglasio da su tradicionalno dobri, bliski i istorijski odnosi, kao i duhovna bliskost dva naroda krunisani 2019.godine Sporazumom o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke.

- Strateški i pravi prijatelji treba jedni drugima da pomažu i nama je bila čast da pomognemo našim grčkim prijateljima kada im je bilo teško, tokom stravičnih požara. Bratski grčki narod će uvek moći da računa na pomoć srpskog naroda - poručio je Selaković.

Zahvalio je predsednici Grčke, kao i grčkoj vladi i grčkom narodu na podršci koju pružaju Srbiji u dva veoma bitna pitanja - u ocuvanju terotorijalnog integriteta i suvereniteta kada je reč o Kosovu i Metohiji, što je, kako je istakao, od vitalnog značaja, i izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena.

- Kao i po pitanju od strateškog značaja za Srbiju kao što je članstvo u EU - rekao je Selaković.

Kako je rekao, Grčka je od 2003.godine od Samita u Solunu čvrtso na pozicijama podrške pridruživanju Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana EU.

Selaković je predsednici Grčke preneo i lične, srdačne pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da je svaki susret predstavnika Srbije i pripadnika srpskog naroda sa bratskim i prijateljskim grčkim narodom ''''dobar i veseo trenutak u poslu i u životu''''.

Šef srpske diplomatije u Atini ima i odvojene sastanke sa ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, a sastaće se i sa arhiepiskopom atinskim i cele Grčke Jeronimom Drugim.

Tokom prve zvanične posete Atini, Selaković se ranije danas sastao i sa istaknutim grčkim privrednicima koje je pozvao da ulažu u Srbiju.

Video: Selaković: Srbija vodi borbu za bolju budućnost, za našu decu i mir

(Telegraf.rs)