Vučić zahvalio predsedniku Gane: Hvala na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije

Predsednik Srbije će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije povodom Samita Pokreta nesvrstanih, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta.

Vučić je ispred Palate Srbja, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, a nakon ceremonije dočeka počeo je "tet-tet" sastanak dvojice predsednika" posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane. Vučić je na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručio Orden Republike Srbije na lenti, Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da Vas ugostim. Mi smo veoma počastvovani, ovo je prva poseta predsednika Gane Srbiji nakon mnogo decenija. Nadam se da ćete više puta da dolazite u Beograd i Srbiji. Mi imamo tradicionalno prijateljske odnose. Ono što je veoma važno, dogovoreno je da broj studenta kojima ćemo uručiti stipendiju bude dupliran, sa 16 na 32. Spremni smo da kupujemo tropsko voće i druge proizvode od Gane, ako su zainteresovani. Ogromno hvala na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije - rekao je Vučić i dodao da je mnogo toga danas naučio od "prijatelja, predsednika Gane". Predsednik je poručio da je predsednik Gane jedan od najumnijih ljudi od kojeg može mnogo da se nauči.

- Uvek ste dobrodošli, osećajte se kao kod kuće. Nastavićemo da povećavamo naše prisustvo u Gani, u našoj istinski dragoj i prijateljskoj zemlji. Čestitam vam i na ordenu koji ste, kao istinski prijatelj, i zaslužili - dodao je Vučić.

- Nas najviše brine bezbednost u našem delu sveta, rast terorističkih aktivnosti u Africi i to su oblasti u kojima možemo da imamo korisnu saradnju sa Srbijom - istakao je Akufo-Ado i dodao da se zahvaljuje na prilici koja mu je data da dođe u posetu Srbiji i na Samit pokreta nesvrstanih i ordenje koje mu je uručeno

- Imam izuzetnu čast da danas u Beogradu ugostim predsednika Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado - napisao je na svom Instagram profilu predsednik Srbije.

Inače, Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012.godine bila "preuranjena".

Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Vučić će danas imati i bilateralne sastanke sa zvaničnicima Saudijske Arabije, Alžira, Bangladeša, Indije i Angole.

Takođe, predsednik Srbije sastaće se i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom.

(Telegraf.rs)