Izborni cenzus ostaje 3 odsto: Dačić o dijalogu o izbornim uslovima

Dijalog vlasti i opozicije, u kom učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, bio je na pauzi pošto evroparlamentarci ne rade tokom avgusta.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da "drugi kolosek" dijaloga vlasti i opozicije znatno kasni za "prvim kolosekom", koji se vodi bez predstavnika Evropskog parlamenta.

- U dijalogu na "prvom koloseku" ima pomaka, zadovoljan sam - dodao je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da je dijalog vlasti i opozicije, u kom učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, na "drugom koloseku", bio na pauzi pošto evroparlamentarci ne rade tokom avgusta.

Dačić je, govoreći o nacrtu zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji je predsednik Vučić juče predao srpskom predstavniku u Predsedništvu BiH Miloradu Dodiku, rekao da će Skupština Srbija i Skupština RS taj zakon usvojiti na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra na vanrednoj sednici.

Dačić: Moramo da negujemo svoj jezik i pismo

Dodao je da još nije video taj tekst i da još nije stigao u Skupštinu, ali je istakao da moramo da negujemo svoj jezik i pismo što je, kaže, osnovna stvar nacionalnog identiteta.

Prema njegovim rečima, predstavnici EP najavili su da će oko 1. septembra poslati tekst sa svojim predlozima, a o tom tekstu će se raspravljati 17. i 18. septembra kada se dijalog nastavlja.

Predsednik Skupštine kaže da je, kada je reč o dijalogu na "prvom koloseku", koji se vodi između stranaka koje ne žele učešće stranaca, bilo aktivnosti i u avgustu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik Vučić, imali smo više tih konsultativnih sastanaka, praktično smo pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora - rekao je Ivida Dačić.

Tek treba da se razmotri, dodaje, kada će biti novi sastanak sa Vučićem na kom bi se razmotrilo šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka.

- Ta atmosfera je bila konstruktivna i svi su želeli da izaraze svoju dobru volju, da se postignu rešenja i kako niko ne bi to koristio kao alibi da ne učestvuje na sledećim izborima i blati svoju državu time da ne postoje uslovi za održavanje slobodnih izbora, a nisu oni problem, nego loši rezultati - smatra predsednik Parlamenta.

Dačić navodi da će danas razgovarati sa Vučićem i o dijalogu, kako bi se razmotrila dalja dinamika rada dijaloga koji se vodi na "prvom koloseku".

- Zadovoljan sam i mislim da ima velikih pomaka. Imali smo nekoliko sastanaka i na druge teme, Vučić je dolazio, pričali smo o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, važno je da se upostavi atmosfera dijaloga - navodi predsednik Skupštine Srbije.

"Drugi kolosek kasni za prvim"

Dačić je ukazao da pomaci u dijalogu na "prvom koloseku" postoje u nekoliko bitnih pitanja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pitanje te izborne regulative u smislu biračkog spiska, mogućnosti da se zaista proverava, da neko ne misli da ima tu nekih prevara, pričali smo i o cenzusu od tri odsto, zainteresovani su da li će se vraćati na pet odsto, neće, ostaće na tri odsto - rekao je Dačić.

Podsetio je i da na RTS- u i RTV-u postoje i drugi termini za dijalog vlasti i opoziciji u odnosu na one koji su bili ranije.

Prema njegovim rečima, postoji načelno opredeljenje da se dijalozi na oba koloseka završe do šest meseci pred parlamentarne izbore, što je oko početka oktobra.

- Drugi kolosek znatno kasni za prvim - naveo je Dačić dodajući da je teško da će predstavnici stići da do 1. septembra pošalju svoj tekst predloga.

Očekuje da se predstavnici opozicije koji učestvuju u dijalogu na "drugom koloseku" zatim izjasne u odnosu na tekst koji dostave evroperlamentarci.

- Neki predlozi koje su dali su nerealni i neodrživi, sumnjam da će biti zadovoljni - rekao je predsednik parlamenta.

Video: Dolazak Aleksandra Vučića na međustranački dijalog u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)