"MSP prati situaciju u Avganistanu, pokušavamo bezbedno da evakuišemo našu državljanku iz Kabula"

U Avganistanu, talibani su proglasili novu državu "Islamski Emirat Avganistan" što džihadisti širom sveta vide kao pobedu nad SAD

Foto: Tanjug/AP

Srbija pomno prati situaciju u Avganistanu i pokušava da bezbedno evakuiše još jednu našu državljanku koja se još uvek nalazi u Kabulu, rekao je za RTS državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

U Avganistanu, talibani su proglasili novu državu "Islamski Emirat Avganistan" što džihadisti širom sveta vide kao pobedu nad SAD.

- Ovo je kraj procesa američkih pregovora sa talibanima koji traje već godinama, ali niko nije očekivao da će se stvari ovako brzo odvijati. Mi nikada nismo bili deo konflikta u Avganistanu. Čak smo u jednom trenutku pružili dobre usluge prilikom pregovora strana u konfliktu, ali ne kao medijatori, već pre svega u vidu obezbeđivanja sigurnosti učesnika i garantovane diskrecije", rekao je Starović.

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su evakuisani iz Avganistana, stigli su u Srbiju tokom prethodne noći.

- Svi smo sa velikom pažnjom pratuili proces evakuacije naših građana. Važno je reći da u Kabulu imamo još jednu našu državljanku. Pratimo situaciju u Avganistanu i činimo sve da je evakuišemo u neku od okolnih zemalja, a zatim u Srbiju. Lično ću sledeće nedelje otići u prestonicu Uzbekistana da vidim da li je i na koji način moguće ubrzati njenu evakuaciju - rekao je Starović.

Američke trupe su se uredno povlačile, a haos je nastao prilikom evakuacije pre svega civila. Mnogo državljana stranih zemalja je i dalje u Kabulu, govori se o više od 10.000 ljudi, ali potresne slike onih koji pokušavaju da se evakuišu svedoče o tome da nedostaje solidarnosti, jer pojedine zemlje evakuišu samo svoje građane.

- Možemo očekivati novi talas izbeglica i zbog toga je bitna međunarodna saradnja da bi se procesom migracije upravljalo na pametan način. U prethodnom izbegličkom talasu preko naše zemlje je prošlo preko milion ljudi. Niko od njih nije bio ni gladan ni žedan i sve je prošlo na jedna human i civilizovan način. Ali moramo biti svesni da malo šta možemo učiniti sami bez saradnje sa drugim zemljama - istakao je Starović.

Video: Vučić: Odakle tolika ksenofobija! Ne znam otkud tolika mržnja prema svakome ko od nekud dolazi!

(Telegraf.rs)