Vučić: Nikakvom silom i vojskom Priština neće moći da preuzme vlast, čuvamo mir i stabilnost

Oni imaju faktičku valst na terenu i šikaniraju Srbe svakoga dana, ali nikakvom silom ni vojskom neće moći da sruše Srbiju - rekao je predsednik Vučić

Nikakvom silom i vojskom Priština neće moći da preuzme vlast, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju medijima posle obilaska Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.

O dešavanjima u Prištini

Predsednik Srbije prokomentarisao je Skupštinu Prištine i usvajanje Rezolucije o Srebrenici i genocidu, kao i to kako vidi susret sa Kurtijem i poruku Palmera na pozivu za primenu sporazuma.

- Nisam siguran da neko u Prištini želi da čuje o poštovanju sporazuma, ali hvala Palmeru i svim prrijateljima u Americi - rekao je predsednik i dodaje:

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ja sam vam najavio da će posle Crne Gore krenuti lavina priznavanja Rezolucije o Srebrenici, Priština nije čudo, samo potvređuje ono što sam rekao i najavio. Oni imaju faktičku valst na terenu i šikaniraju Srbe svakoga dana, ali nikakvom silom ni vojskom neće moći da sruše Srbiju - objašnjava Vučić i dodaje da ga samo brine kako će Srbija izaći na kraj sa ovim samo zbog ekonomije, budućnosti i napretka Srbije trenutno, to je ono što je ključno pitanje i problem, a Rezolucije i njihova priznavanja će se nastaviti, objašnjava Vučić.

O korona virusu i novim sojevima

- Plašim se da ćemo pre jeseni imati pogoršanje, plašim se novih sojeva - rekao je predsednik Srbije.

- Brojevi zaraženih svakodnevno rastu i to je loše, plaše me novi sojevi, zato i gradimo bolnicu u Novom Sadu koja će do septembra biti gotova. Imamo lekove, imamo medicinare, lekove protiv korone, vakcine, i nemamo problem ni sa mašinama, bolnicama, ljudima... Ali svako povećanje broja zaraženih ubija ovu zemlju, ekonomiju, stopu rasta i zato je jako važno da pažljivo pratimo situaciju i sprečimo dalje širenje na vreme - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Postoje dve opcije što se bolnice tiče, da se uzme podzemna garaža i da se sve proširi, za to bi nam trebao veliki novac ili da nađemo čist plac gde ćemo uizgraditi novu bolnicu a da ovo iskoristimo u komercialne svrhe. O ovome ne mogu ja da odlučujem, o ovome odlučuju stručnjaci, mi smo tu samo da uradimo kako stručnjaci kažu - objašnjava Vučić pitanje o rekonstrukciji bolnice.

Koje su sve mogućnosti nove mašine koju je dobila bolnica?

- Šta sve može ova mašina ako dođe do šloga, do moždanog udara - upitao je predsednik Srbije nakon čega su mu zdravstveni radnici ove bolnice objasnili da mi do sada nismo imali nikada ovaku mašinu, sada imamo mogućnost da lečimo veliki broj pacijenata širom Srbije, da imamo jasnu sliku njihovog zdravstvenog stanja i možemo im priuštiti bolju zdravstvenu negu i brz oporavak.

- Znači mašina pomaže da lakše izlečimo pacijente, uštedimo na ležaju, pomogne da se izbegne invaliditet kod pacijenta i troškove lečenja. Najbitnije, pomaže da sačuvamo život pacijenta - dodao je.

Foto: Instagram/avucic

Zdravstveni radnici rekli su da bolnica ima najbolju radiološku opremu, ali da treba ulagati kako bi bilo još bolji nakon čega je predsednik javno rekao da će se uložiti u rekonstrukciju garaže kako bi bila funkcionalnija nakon čega su mu se zahvalili.

Najsavremenija sala, pruža brojne mogućnosti lekarima

U novoj sali biće pružane i usluge pacijentima kod kojih nisu potrebne hitne intervencije, a imaju vaskularne anomalije koje predstavljaju rizik za krvarenje u mozgu ili za lečenje akutnog krvarenja u mozgu.

U novoj angio sali radiće medicinski tim koji čine dva interventna neuroradiologa, jedan radiolog i specijalizant radiologije.

Nova sala za neurointervencije je "bi plejn" - poseduje dve rendgenske cevi, najnovije tehnologije koja omogućava drastično smanjenje zračenja pacijenata i osoblja u sali, a koje se nalaze na C luku što omogućava istovremeno snimanje u realnom vremenu u dve različite projekcije.

Nove softverske tehnologije, kao što je KT perfuzija, omogućava da se u samoj sali kod akutnog moždanog udara proceni prokrvavljenost tkiva mozga pre i posle intervencije mehaničke trombektomije.

Prvi put u našoj zemlji u jednoj bolnici ima i 4D DSA u realnom vremenu koja je značajna za embolozaciju arterijsko venskih malformacija u mozgu, veću preciznost u radu i manje zračenje pacijenta.

Sala je opremljena i novim savremenim aparatom za anesteziju sa monitoringom. Ovakav angiografski uređaj kao što sada ima bolnica "Sveti Sava", ali starije generacije, koristi se u regionu još jedino u Zagrebu.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" osnovana je 1930. godine u Beogradu.

Ta visokospecijalizovana ustanova nalazi se u sistemu zdravstva Grada Beograda i Republike Srbije i predstavlja nastavnu bazu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

(Telegraf.rs)