Šta je o promeni granica rečeno iza zatvorenih vrata na sastanku lidera Zapadnog Balkana?

Pored dobrih tema i konstruktivnih predloga za dalju saradnju, bilo je i stvari oko kojih se nismo složili. Jedna od tema je ta da se ne slažemo sa promenom granica odnosno zalažemo se za poštovanje Povelje UN - rekao je predsednik

Lideri Zapadnog Balkana sastali su se u okviru procesa Brdo–Brioni koji se održava u Sloveniji. Srpsku delegaciju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Lideri Procesa usvojili su zajedničko saopštenje kojim potvrđuju svoju posvećenost proširenju EU.

- Nakon tročasovnih razgovora usvojena je deklaracija - objavio je slovenački predsednik Borut Pahor na svom nalogu na Tviteru.

To je nešto ranije potvrdio i predsednik Srbije i rekao kako je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo, ali postoje i neke stvari oko kojih se nisu usaglasili.

Vučić posle sastanka: Bilo je stvari oko kojih nismo saglasni

- Pored dobrih tema i konstruktivnih predloga za dalju saradnju, bilo je i stvari oko kojih se nismo složili. Jedna od tema je ta da se ne slažemo sa promenom granica odnosno zalažemo se za poštovanje Povelje UN. UN je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/STA/Nebojša Tejić

On je rekao da se oko promena granica nisu usaglasili, jer bi neke države želele da ih "menjaju onako kako se njima svidi".

- Mislimo da granice ne treba da se menjaju, kako ćete da kažete da poštujete princip nemenjanja granica kad 2008. ne menjate? Za nas se granice ne menjaju sem one što su priznate UN - dodao je Vučić.

Početak sastanka obeležio verbalni sukob Vučića sa Vjosom Osmani

Ipak, početak sastanka obeležila je napeta atmosfera i verbalni sukob između predsednika Srbije i Vjose Osmani, prenosi Blic.

Osmani je najpre protestovala jer se u zajedničkom dokumentu, koji bi trebalo da bude usvojen, ne pominje pojam država, a zatim je optužila Srbiju da idejama menjanja granica "ruši kosovsku nezavisnost".

Vučić je odgovorio da se Srbija "ne slaže da vas zovemo countries - evo ja da vam kažem, ako je druge sramota da vam kažu".

- Što se tiče promene granica, vi ste ih promenili otcepljenjem delova teritorije suverene države. Niste primljeni ni u UN. Mi smo tražili da ne bude promene granica, ali onih zemalja koje su pravno i međunarodno priznate. A ne princip kad se Srbija cepa onda može, kad neko drugi pita onda ne može - odgovorio je Vučić.

Posle sednice učesnici prisustvuju radnom ručku, a zatim se očekuje obraćanje medijima.

Vučića dočekali Pahor i Milanović

Predsednika Vučića dočekali su slovenački predsednik Borut Pahor i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Sastanku, koji se odvija iza zatvorenih vrata odnosno bez medija, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Francuski predsednik Emanuel Makron, čiji je dolazak bio najavljen, ipak neće doći na samit.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjenosti granica na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada pakao za njih.

- Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić u petak.

Nakon današnjeg sastanka, lideri zemalja Zapadnog Balkana će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.

Foto: Tanjug/STA/Nebojša Tejić

Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže Evropskoj uniji.

Prošle godine je dva puta odlagano održavanje samita zbog epidemiološke situacije.

Predsednik Aleksandar Vučić nakon Slovenije putuje u Brisel gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

(Telegraf.rs/Tanjug)