"Pitanje vakcinacije postaje ključno pitanje nacionalne bezbednosti jedne zemlje"

On je rekao da će dobri odnosi sa Emiratima omogućiti da Srbija uvek ima dovoljno vakcina, te ponovio molbu ljudima da se vakcinišu

Osim vesti da će Srbija početi da proizvodi vakcine protiv korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tokom današnjih sastanaka dogovoreno još nekoliko velikih poslova.

On je rekao da će dobri odnosi sa Emiratima omogućiti da Srbija uvek ima dovoljno vakcina, te ponovio molbu ljudima da se vakcinišu.

- Pitanje vakcinacije postaje ključno pitanje nacionalne bezbednosti jedne zemlje - rekao je predsednik.

Svako zatvaranje nas, kaže, košta puno. Ističe da nam je važno strateško obezbeđivanje vakcina za stanovništvo, ali ne samo za naše građane, već i za ceo region.

- Dogovoreno je da idemo u najbrže izgrađene potpuno nove kapacitete, da ni iz čega napravimo fabriku vakcina koja će već od 15. oktobra da pravi vakcine. To ćemo uspeti, kao što smo uspeli da izgradimo dve bolnice za 4 meseca. Na ovaj način smo osigurali vakcine i za region i dugoročno - kaže predsednik za Pink.

Predsednik kaže da je našim ljudima već rekao da traže zemljište nadomak Beograda gde bi mogla da bude fabrika za proizvodnju Sinofarm fakcine. Tu bi se, kaže, proizvodile kineske vakcine i njima bismo očuvali živote, ali i ekonomiju.

Vučić je rekao da su kineska i ruska vakcina izuzetno bezbedne, one koje su apsolutno bezbedne i one obezbeđuju rast ekonomije i zdravlje ljudi. Ističe da svi moraju da budu jako oprezni.

Foto: Printscreen/TV Pink

Kaže da, po povratku u Srbiju, želi da obiđe svaki okrug u Srbiji, da se uveri u to kako se odvija vakcinacija i da će se vakcinisati ili u Merošini ili u Žagubici.

- Ranije sam rekao da ću primiti kinesku vakcinu, ali mislim da je svejedno. Svaka vakcina je dobra i želim da odem u malo mesto i da mi lokalna medicinska sestra da dozu. Molim ljude da rade na tome da zovemo građane da se vakcinišu - naglasio je.

Kako kaže, ne zanima ga šta će drugi reći, dokle god se spasavaju životi građana. Podseća da je Srbija već pravila vrhunske vakcine i da će Srbija moći sama da pravi tečnost, odnosno sadržaj vakcine.

- Ne znam što bi nam to neko zamerio, ali znam da neki zbog toga neće biti zadovoljni. Vraćaće nam uspeh na druge načine i to me ništa ne čudi - kaže predsednik.

On je zapitao zašto bi neko bio oduševljen uspehom Srbije.

- Spreman sam da platim cenu nepopularnosti, ali će zato Srbija biti jača i uspešnija. Pokazalo smo da smo sposobni i da, kada verujemo u sebe, možemo da budemo bolji od mnogih drugih. Pokazali smo da možemo da budemo bolji u sportu, u stopi rasta, a pokazaćemo da možemo i u ovome da budemo bolji - kaže predsednik i dodaje:

Za nas ne bi bilo vakcina da ih nismo sami nabavili. Zato ćemo mi sada da proizvodimo sami vakcine, da ih prodajemo regionu po najnižim cenama, jer nije bitna zarada, već zdravlje ljudi.

Dodaje da je sve u hrabrosti, rukovodstvu, ali i u putu koji narod izabere.

- Nemamo više kompleks da moramo da budemo poslednji i borićemo se da budemo prvi u svemu jer mi to i možemo - kaže Vučić.

(Telegraf.rs)