"Francuska će nastojati da dođe do obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine"

Dominantna tema u razgovoru Vučića i Makrona biće Kosovo i Metohija, ali će, biti važan i kontekst evrointegracija - kaže direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović

Foto ilustracija: Shutterstock

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe da će dominantna tema u razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biti Kosovo i Metohija, ali će, dodaje, biti važan i kontekst evrointegracija.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je, imajući u vidu ojačanu ulogu Francuske u okviru EU, veoma značajno da Srbija uspostavi što bolje odnose sa ovom zemljom, sa kojom od 2011. strateške odnose.

Ističe da će dominantna tema u razgovoru Vučića i Makrona biti Kosovo i Metohija, ali će, dodaje, biti važan i kontekst evrointegracija.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Đukanović ukazuje da je Francuska opredeljena da se uđe u novu etepu dijaloga i nastojaće da do obnavljanja dijaloga dođe.

- Izbori na Kosovu, u Nemačkoj, u Srbiji naredne godine u perspektivi će dati drugačiju dinamiku u dijalogu i ne možemo očekivati značajniji prodor - naveo je direktor Centra za spoljnu politiku.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Smatra da će, za razliku od bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, novi predsednik Džozef Bajden sa Briselom koordinisano raditi po pitanju Kosova i Metohije.

Bajden će, navodi, nastaviti sa ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine, a narednih nekoliko meseci će biti dinamični.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i otvaranju novih poglavlja, Đukanović ukazuje da sve zavisi od primene nove metodologije koja je usvojena i koju je Francuska predložila i od broj poglavlja po novim klasterima.

- Postoji mogućnost da se taj proces ubrza. Sve se vrti oko poglavlja 35 - Kosovo i Metohija, i 23 i 24 koja se tiču ljudskih prava - navodi direktor Centra za spoljnu politiku.

Dragan Đukanović - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dodaje da postoji mnoštvo mogućnosti da se privredna saradnja Srbije i Francuske pobošlja, a to, kako kaže, zavisi i od pozicionaranja Francuske unutar EU.

- Francuska podržava nastojanja kada je u pitanju Zapadni Balkan, poput inicijative regionalnog tržišta - kaže Đukanović.

(Telegraf.rs)