Poslednji pozdravi patrijarhu Irineju: "Njegov odlazak duboko je pogodio SPC i čitav srpski narod"

"Uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja je bdila nad srpskim narodom. Neka je slava i večna uspomena na patrijarha Irineja"

Foto: ATA Images

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je koji se jutros oprostio od patrijarha Irineja rečima "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze". Ubrzo nakon toga, oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, Maja Gojković.

Ona je uputila je saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

- Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage - rekla je Maja Gojković i dodala:

- Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda. Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama. Upućujem iskreno saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslovne crkve - stoji u saopštenju.

Maja Gojković/ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić poručio je da ga je duboko ožalostila vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlobačkog, Patrijarha srpskog Irineja.

- Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo.  Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja - navodi se u poruci.

Naglasio je da će ga narod pamtiti po njegovoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao - mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost nek uvek ostane među nama - piše u telegramu saučešća koje je predsednik Narodne skupštine uputio Sinodu, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven".

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

- Danas nas je napustio naš Patrijarh Irinej. Čovek blage naravi i blagorodnog dela. Bio je najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda. Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završetak Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve i poručio d aje u pitanju nenadoknadiv bol za ceo srpski narod.

- Povodom smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena - rekao je ministar Mali.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević u telegramu saučešća istakla je da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije - navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Jutros se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i poručio da je patrijarh "svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi".

- Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti - naveo je u poruci.

"Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz državu i narod"

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, vernicima i svim građanima Srbije saučešće i istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save - istakla je Popović i dodala da su pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna Crkva dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

Foto: ATA images

- Izjavljujući vam saučešće, želim da njegovim svetim molitvama Bog blagoslovi našu otadžbinu i narod. Večnaja pamjat! - napisala je Popović u telegramu.

Srpski narod ostao je bez velikog duhovnog vođe

Saučešće su izjavili i prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

- Moja supruga i ja smo, sa velikom tugom, primili vest da se Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Gospodin Irinej prestavio u Gospodu. Ceo srpski narod ostao je bez velikog duhovnog vođe. Njegova Svetost, naš Patrijarh Irinej ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, Krunu i naš narod. I kao takav, zauvek će ostati u našim srcima - piše u saopštenju i dodaje se:

- Kao pravoslavni hrišćanin, bio sam duboko dirnut njegovom verom, njegovom ljubavlju prema svima i mudrim, očinskim savetima koje mi je davao. Pozivam ceo naš narod da se zajedno pomolimo Sveblagom Gospodu Hristu da ga upokoji u naseljima pravednih i podari Mu Carstvo Nebesko. Večan Mu Spomen - izjavio je prestolonaslednik Aleksandar.

Foto: ATA Images

Tihi i neumorni neimar

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

- Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat - naveo je Drašković.

Od patrijarha se oprostio i francuski humanitarac, Arno Gujon:

- Jutros nas je napustio Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve, gospodin Irinej. Imao sam čast da ga upoznam i da od njegovih ruku budem odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem, Ordenom Svetog Save prvog stepena. Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao "dragi prijatelju, brate Arno..." Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti - rekao je Gujon.

Patrijarh Irinej upokojio se jutros u 7:07 u VMC Karaburma nakon teške bolesti sa korona virusom.

Video: Preminuo patrijarh srpski Irinej

(Telegraf.rs)