"Zajedničkim snagama se moramo boriti protiv terorizma": Poruke podrške državnog vrha Srbije

U terorističkom napadu koji se sinoć dogodio u Austriji, ubijeno je četvoro civila i jedan napadač, ranjeno je 17 osoba, a šestoro od njih teže

Foto: Nikola Tomić, Tanjug/AP/Dragan Kujundžić, Tanja Valič, Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom najnovijih terorističkih napada u Austriji, ali i širom sveta, da je očigledno da dolazi do ponovnog bujanja međunarodnog terorizma i dodao da je Srbija još ranije upozoravala austrijske vlasti da se u toj zemlji nalazi centar vehabizma.

Dačić je podsetio da je Srbija sastavni deo međunarodne alijanse u borbi protiv Islamske države.

- Mi smo upozoravali austrijske vlasti, još god sam bio ministar unutrašnjih poslova da je centar vehabizma i islamskih raznih organizacija u Salzburgu i u Austriji. Možda nam nisu dovoljno verovali u to vreme, nažalost, potvrdilo se da sve na šta smo mi upozoravali i SAD i Evropu, a vezano za islamski terorizma da smo nažalost obistinilo - rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je poručio da bi te informacije trebalo ozbiljno se razmatraju i da se napravi najbolji mogući štiti protiv terorizma, navodeći da teroristi nisu došli sa istoka, već je reč o državljanima tih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uputio je izraze saučešća građanima Austrije i ministru inostranih poslova te države Aleksanderu Šalenbergu povodom sinoćnog terorističkog napada u Beču.

Šef srpske diplomatije uputio je podršku Republici Austriji istakavši važnost solidarnosti u suočavanju sa zajedničkim izazovima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Terorizam je, prema rečima Selakovića, jedan od gorućih međunarodnih izazova, zbog čega je nužno boriti se zajedničkim snagama protiv tog zla.

Ministar je poručio da Republika Srbija u ovim danima teških iskušenja čvrsto stoji uz Republiku Austriju, izrazivši nadu da će počinioci i organizatori ovog gnusnog terorističkog čina biti privedeni pravdi.

Predsednik Srbije sinoć je uputio podršku i saučešće austrijskim prijateljima i poručio da je Srbija uz njih u ovim izazovnim vremenima.

Duboko me potresao teroristički napad u Beču. Najdublje saučešće porodicama nevinih žrtava i građanima Austrije. Budite sigurni, dragi prijatelji, da je Srbija uz vas u ovim izazovnim vremenima - napisao je predsednik Vučić na Tviteru.

Beograd večeras u bojama Austrije

Beograd će večeras biti u bojama Austrije, u znak solidarnosti sa tom zemljom nakon terorističkog napada u Beču. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, kao grad pobratimljen sa Bečom, oseća posebnu odgovornost da u ovom teškom trenutku za glavni grad Austrije pokaže solidarnost.

Zbog toga će večeras Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, fontana na Slaviji i Dom Narodne skupštine biti u bojama Austrije.

Gradonačelnik Beograda: Bratska podrška u teškim trenucima kao što je ovaj

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je svom kolegi, gradonačelniku Beča Mihaelu Ludvigu, kao i građanima, poruku saučešća i podrške povodom serije napada koji su se sinoć dogodili u prestonici Austrije.

- Šokiran sam i zgrožen scenama brutalnog nasilja i terorizma, koje nam stižu iz dragog i bliskog Beča. Jedan od najlepših gradova na svetu, šampion po kvalitetu života građana i mesto koje asocira na najuzvišeniju kulturu i umetnost, noćas je bio poprište užasnih zločina i bezumnog divljanja ubica - navodi se u saopštenju.

Radojičić je istakao da su Beograd i Beč gradovi koji se neprestano zalažu za mir, razumevanje i demokratiju, te da se zato ne sme dozvoliti da nas oni koji ne biraju sredstva, osujete u stvaranju boljeg sveta za sve naše stanovnike.

On je napomenuo da Beograd i Beč ne vezuju samo nedavno potpisani sporazumi, veliki broj Srba koji tamo žive i zajednička istorija, već pre svega integritet i borba za zajedničke, evropske vrednosti.

- Gradonačelniku Ludvigu, mom divnom domaćinu koji me je ugostio više puta, građanima Beča i cele Austrije upućujem poruku najdubljeg saučešća zbog izgubljenih života", napisao je Radojičić i naglasio da će Beograd i Beograđani biti tu da pruže svaku moguću podršku bratskim gradovima u teškim trenucima kao što je ovaj.

(Telegraf.rs)