Priština ne menja stav, Tači preneo Lajčaku: "Vreme je da EU stavi na sto pitanje priznanja"

Tači i Lajčak su se sreli na sastanku u okviru serije sastanaka sa predstavnicima institucija u Prištini

Foto: Tanjug/AP

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem u okviru serije sastanaka sa predstavnicima institucija u Prištini.

Hašim Tači je izjavio je da je došlo vreme da EU stavi na sto pitanje "uzajamnog priznavanja, kao prve tačke sporazuma" Prištine i Beograda.

- Verujem da je došlo vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju, jer bi to trebalo da bude prva tačka sporazuma. Želim da verujem da uzajamno priznavanje sa postavljenim standardima može da bude dobra prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusedstvo između naše dve zemlje i koja garantuje evropsku budućnost Kosova i Srbije - rekao je Tači nakon razgovora sa Lajčakom u Prištini.

Preneo je da je razgovor njih dvojice bio korektan i konstruktivan, otvoren u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, koji bi prema Tačiju, značio "uzajamno priznavanje i mogućnost da se Kosovo pridruži Ujedinjenim nacijama".

Za kasnije je planiran sastanak Lajčaka sa čelnicima političkih partija i episkopom raško-prizrenskim vladikom Teodosijem.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, koji je juče doputovao u Prištinu, najpre je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Avdulahom Hotijem.

Hoti je nakon sastanka rekao da je poseta Lajčaka organizovana kako bi se uradila procena dosadašnjeg toka dijaloga i kako bi se uradili planovi za naredne sastanke u tom procesu.

Istakao je da nije lak proces dijaloga i da "ima veoma teške teme kao što su Zajednica srpskih opština".

Lajčak posle sastanka: Prištini je potreban dijalog, o detaljima sutra

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da se sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačcijem složio da je Prištini potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum.

On je to objavio na svom Tviteru i dodao da su on i Tači imali dobar razgovor.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se i sa predsednikom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, prenosi Gazeta Ekspres.

- Sastanak je održan u okviru posete Lajčaka Kosovu i njegovih sastanaka sa političkim i institucionalnim liderima. Na sastanku su Kurti i Lajčak izneli svoje stavove i gledišta u vezi sa procesom, ciljevima i razvojem dijaloga - stoji u saopštenju Samoopredeljenja.

Navodi se da je Lajčak istakao da je dijalog koji vodi EU ozbiljan proces koji ima dva osnovna cilja - "potpunu normalizaciju odnosa i približavanje dveju zemalja EU", prenosi Kosovo onlajn.

- Dakle, dijalog između dve zemlje kao proces i konačni sporazum kao rezultat, usko su povezani sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije. S tim u vezi, ne može biti vakuma, već ili napretka ili nazadovanja - naveo je Lajčak, kaže se u saopštenju.

Kurti je dijalog okarakterisao kao veoma važan, naglasio potrebu da dijalog bude dobro pripremljen i smatra da treba da ga vodi druga vlada.

Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako piše Gazeta Ekspres, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas neće napustiti KiM, jer je u krakoj izjavi nakon održanog sastanka sa predstavnicima Pokreta Samoopredeljenje rekao da će o detaljima razgovora novinare izvestiti sutra.

Posle sastanka koji je održan u sedištu Pokreta Samoopredeljenje u Prištini, Lajčak se kratko zaustavio kod novinara i rekao da će detalje o današnjim sastancima izneti sutra.

- Sutra ću govoriti pred novinarima - izjavio je kratko Lajčak.

Razgovor sa Haradinajem: U fousu dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj primio je danas specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, sa kojim je razgovarao o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

U Prištini bi, prema pisanju lokalnih medija, Lajčak trebalo danas da razgovara i sa liderom Inicijative Fatmirom Ljimajem i Bedžetom Pacolijem.

(Telegraf.rs)