Na stolu sporazum, "iza kulisa" ekonomija i Đoković: Kako je izgledao sastanak u Beloj kući

U Ovalnom kabinetu Bele kuće danas je, u prisustvu predsednika Donalda Trampa, potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija

Činjenice:

* Potpisan sporazum između Beograda i Prištine u Beloj kući, u prisustvu Donalda Trampa

* Predsednik Vučić pozvao Donalda Trampa u zvaničnu posetu Srbiji

* Ramuš Haradinaj zahtevao od Hotija da ne potpiše sporazum, pretio izlaskom iz Vlade

* Pred predsednika Srbije juče stavljen papir sa zahtevom za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova

* Vučić: Posle naše intervencije, taj zahtev se ne pominje u drugim dokumentima

* Papir sadrži 16 tačaka, u 10. traženo priznanje

* Siniša Mali: Pred nas stavljeni nikad gori zahtevi

* Delegaciju Beograda čine direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež, na čelu sa predsednikom Vučićem

* Prištinu predvodi premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti

* Predsednik Srbije je ranije rekao da neće pristati na sastanak ako pred njih bude stavljeno pitanje međusobnog priznanja

Sva dešavanja tokom posete delegacije Beograda Vašingtonu i detalje sastanaka u Beloj kući možete pratiti na Telegraf.rs.

U Ovalnom kabinetu Bele kuće danas je, u prisustvu predsednika Donalda Trampa, potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

Posle toga su usledili sastanci u Stejt departmentu, gde su Vučić i Hoti imali odvojene razgovore sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Izvestilac EP za Srbiju: Važan korak ka ispunjenju dosadašnjih sporazuma

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je sporazum postignut u Beloj kući između predsednika Srbije Aleksandara Vučić i premijera Kosova.

- Snažno pozdravljam dobru volju i političku odlučnost koju su pokazala oba lidera u napreku ka normlaizaciji odnosa između Beograda i Prištine - izjavio je Bilčik za Tanjug.

Bilčik ocenjuje da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu važan korak ka ispunjavanju do sada potignutih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine.

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

- Podržavam ovaj krucijalni korak povezan sa dijalogom Beograda i Prištine. Implementacija svih do sada postignutih dogovora dobila je javno obećanje danas u Vašingtonu - navodi Bilčik.

Prema njegovima rečima, uspešna normalizacija odnosa je proces koji će imati pozitivan uticaj na evropski put Beogrda i Prištine, ali će i doprineti regionalnoij stabilnosti i pomirenju.

- EU podržava i Beograd i Prištinu i spremna je da im pomogne u budućim probojima ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa - zaključio je Bilčik.

Pet tačaka iz sporazuma zbog kojih Srbija ima razloga za radovanje

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom, koji je danas potpisan u Beloj kući sadrži mnogo rešenja, koja će tek biti predmet analiza, ali je već sada jasno da je predsednik Vučić u Vašingtonu izborio za Srbiju krupne političke benefite.

1. "Skinuta" je, sada već čuvena, tačka 10, koja je predviđala međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

2. Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i tzv. Kosova nije međusobno potpisan.

Sporazum je, dakle, bilateralan, a ne trilateralan, što znači da "treća strana", tj. Kosovo ovim sporazumom nije priznato kao subjekt međunarodnog prava.

O ostalim tačkama iz sporazuma, zbog kojih Srbija ima razloga za radovanje, možete pročitati OVDE.

Brnabić: Sporazum dobra uvertira za razgovore u Briselu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine i ocenila da je to dobra uvertira za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i da sporazum na svaki način daje drugačiji signal u tim razgovorima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Presrećna sam što je sporazum potpisan. Ovo je istorijski dan. Ovo je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa čiji ćemo značaj tek u narednim godinama videti i prepoznati - rekla je

"Trampova formula" koja je dovela do potpisivanja sporazuma

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na konferenciji za medije u Beloj kući rekao je da je danas postignuti sporazum između Beograda i Prištine zaista jedna veoma dobra priča i pozvao medije da uvide pozitivne činjenice koje donosi, kako je rekao, ova priča.

- Dovesti obe strane zajedno zaista je istorijski. Politika je bila u ćorsokaku. Mi smo se decenijama dogovorarali o istim stvarima i to je bila noćna mora - naglasio je Grenel i rekao da mu je predsednik Donald Tramp rekao da ukoliko se obe strane bore oko političkih pitanja zašto se ne napravi nešto na polju ekonomije, pa da politika prati ekonomiju.

- To je bila formula koje smo svi bili željni - naglasio je Grenel.

Mali iz Vašingtona: Sporazum osigurava napredak celog regiona, izvukli smo maksimum

Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje, izjavio je iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

- Danas smo potpisali veoma važan sporazum koji će doprineti još bržoj integraciji i ekonomskom razvoju celog regiona. Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu Zapadnog Balkana - kazao je Mali.

Tramp pitao Vučića za Đokovića, pričalo se i o srpskim košarkašima

Ekonomski sporazum između Beograda i Prištine je potpisan, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su parafirali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa i tako otvorili novo poglavlje u odnosima naše i takozvane države Kosovo.

Pre nego što su glavni akteri sastanka prešli na stvar, kamere su zabeležile kratak razgovor Trampa i Vučića, a tema je bila sport, i to na insistiranje prvog čoveka SAD.

Foto: Tanjug/AP

- Imate veoma dobrog tenisera koji trenutno nastupa na US Openu, zar ne? - pitao je Tramp Vučića, naravno misleći na Novaka.

- Najboljeg na svetu, daleko najboljeg, zvaničnog broj 1 - rekao je Vučić, pa čuo još pohvala na račun našeg asa od Trampa.

Delegacija Beograda je imala muke sa još jednim zahtevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, da je velika borba, pored tačke 10 vođena i oko poziva Izraelu da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

- Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. Smatrali su da treba mi da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku - objasnio je Vučić novinarima.

Dodao je da je potom rečeno da to bude "sui generis", što srpska strana nije mogla da prihvati.

- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština - u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim - naglasio je Vučić.

Ovo je dokument koji je potpisan na današnjem sastanku

U Beloj kući danas je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, a Telegraf.rs je imao uvid u pomenuti dokument.

Tramp dao Vučiću ključ od Bele kuće i još jedan poklon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je od američkog predsednika Donalda Trampa simbolično ključeve Bele kuće, olovku i poruku na papiru.

- Papir sa Trampovom porukom  ću da poklonim Milici, olovku kojom sam potpisivao ostaviću Vukanu, Danilu ću da dam olovku koju sam od Trampa dobio, a sporazumi ostaju u našoj arhivi - rekao je on.

Prvo obraćanje Vučića posle sastanka

Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tekstu sporazuma nema tačke deset, nema priznanja, ljudi u Srbiji mogu da odahnu, istakao je.

- Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli - rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

- Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas - rekao je Vučić.

Foto: Instagram/mali_sinisa

On je rekao da su Albanci posle prvog sastanka poručili da će potpisati sve što se pred njih stavi, samo da ostane tačka 10 u sporazumu, što je Beograd odlučno odbacio.

Vučić kaže da je imao sastanak nasamo sa Trampom i njegovim saradnicima koji je ocenio kao veoma uspešan.

- Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte - kaže Vučić.

Kako je naveo veoma je važno to što Amerikanci nisu pridali nikakve elemente države Prištini u ovom sporazumu.

Ovo su ključne tačke sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan u Beloj kući

Priština će prema upravo potpisanom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj, jedna je od ključnih tačaka sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

Sporazum podrazumeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom i uz prisustvo premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Bela kuća objavila snimak potpisivanja sporazuma

Vučić: Odličan sastanak sa predsednikom SAD

Oglasio se Tramp posle sastanka u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp izjavio je u Beloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.

Potpisan sporazum!

U Beloj kući je potpisan sporazum između Beograda i Prištine.

Oko 17.30 časova po našem vremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, potpisali su u pristvu Donalda Trampa sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija predsednika SAD Donalda Trampa, postavljena su dodatna dva stola za kojim su sedeli, svako na svojoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, a u sredini šef američke države.

Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su "svoj" primerak prosleđivali Trampu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.

Promena u poslednjem trenutku, sastanak u Ovalnom kabinetu

U poslednjem trenutku je došlo do promene u protokolu. Naime, sastanak potpisivanja sporazuma će se održati u Ovalnom kabinetu umesto u Ruzveltovoj sobi.

Poslednja provera pred potpisivanje sporazuma

Prištinska delegacija pokušala da odloži dolazak u Belu kuću?

Stručnjak za politička pitanja Imer Muškolaj, koji boravi u Vašingtonu, objavio je da kosovska delegacija odlaže dolazak u Belu kuću, jer se AAK protivi, prenose prištinski mediji.

Pre nekoliko minuta ispred hotela u kome je odsela prištinska delegacija i dalje stoji kolna vozila koja nije krenula ka Beloj kući, javio je dopisnih RTS-a iz Vašingtona.

Predsednik Srbije stigao u Belu kuću

Predsednik Srbije stigao je u Belu kuću, na sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Obelodanjeni delovi sporazuma iz Bele kuće

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Beloj kući za par sati još nije obelodanjen, ali su neki njegovi delovi procureli u javnost, "zahvaljujući" neslaganju među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas popodne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno delom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Sukob u prištinskoj delegaciji zbog sporazuma: Haradinaj "pritiska" Hotija?

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u prištinskoj delegaciji došlo je do neslaganja.

Kako piše prištinska "Gazeta ekspres", bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je aktuelnom Avdulahu Hotiju da treba da odbije sporazum.

Navodno, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja ne slaže se svim tačkama sporazuma koji su delegacije Beograda I Prištine dogovorile u Vašingtonu.

Poklon sa posebnom simbolikom za Trampa

Predsednik Srbije će danas svom američkom kolegi Donaldu Trampu pokloniti zlatnik Narodne banke Srbije sa likom Nikole Tesle.

Foto: Telegraf

Ovaj poklon nosi simboliku, pošto je na njemu lik čoveka koji je zadužio svet, i koji je važna spona između Amerike i Srbije.

Video: Vučić nakon razgovora u Vašingtonu: Odbio sam tačku o priznanju

(Telegraf.rs)