Vučić: Naša pozicija je užasno teška, situacija sa Kosovom nije ista kao devedesetih

- Da li mislite da to što se desilo 2010. godine može da prođe bez ikakvih posledica - upitao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, posle čega su se Vučić i Dodik obratili medijima i odgovarali na pitanja novinara.

"Srbija se neće mešati u izbore u Crnoj Gori, ali ćemo uvek podržavati Srbe"

- Srbija se neće politčki mešati u izborni ciklus u Crnoj Gori na bilo koiji način, ali ćemo uvek podržavati svoj narod - poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da su ti izbori u Crnoj Gori značajni za srpski narod, ali da je za nas najvažniji popis koji će biti u Crnoj Gori 2021. godine.

Upitan da li je danas razgovarao sa Miloradom Dodikom o izborima u Crnoj Gori, Vučić kaže su danas razgovarali o odnosima Srbije i Republike Srpske i o dobijenom dokument, zatim o ekonomskoj saradnji, kao i saradnji u obrazovanju, kulturi, očuvanju jezika, pisma i drugom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je naveo da je razgovarano o celini interesa srpskog naroda, gde god Srbi žive i dodao da značajan deo živi i u Crnoj Gori.

- Želimo da se ne izgubi identitet srpskog naroda, da se sačuvao i da ničim ne ugrožavajući prava crnogorske države sačuvamo jedinstvo koje imamo sa našim narodom i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori - poručo je Vučić.

Da li će dokument biti poslat u Zagreb i kakva reakcija se očekuje?

Srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će doklument koji su pripremili biti poslat i u Zagreb, jer su i Hrvati nezadovljni u BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka rukovodstva RS sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da će o dokumentu obavestiti sve relevanten faktore koji su učesvvoali u potpsivanju Dejtonskog sporazum, a kako podseća, i Hrvatska koja je jedan od potpsinika opšteg dela sporazuma i jednog od aneksa.

- Mi ćemo obavestiti sve faktore koji su učestvovali u Dejtonskom sporazumu, Hrvatska je jedna od potpisnica, tako da u tom pogledu biće obaveštene i te zemlje iako neće da nas čuju. Mi moramo insistirati na dijalogu i sačuvati mir po svaku cenu - rekao je Dodik.

Zašto tzv. Kosovo postavlja pitanje o otcepljenju, a Republika Srpska ne sme?

- Da li mislite da ne postoji cena za one koji potpisuju akte da su izgubili sukob - upitao je Vučić.

- Ja mogu da kažem da neće biti novih "Oluja", ali da ćemo raditi na tome da se poštuje Dejtonski sporazum. Mi imamo tešku situaciju pred sobom, i mislim da srpski narod nije svestan toga. Mi ne razumemo šta se desilo 1999. svi se pravimo pomalo ludi. Da li mislite da to što se desilo 2010. godine može da prođe bez ikakvih posledica? Zato je naša pozicija užasno teška, ko god da misli da je sa Kosovom isto kao što je bilo devedesetih nije - rekao je on.

- Ne zaboravite da je pred Dejtonski sporazum bila velika ofanziva hrvatsko-bošnjačkih snaga na Republiku Srpsku, pitanje je da li bi ostalo i stanovništvo u Banjaluci, da nije bilo mirovnog sporazuma. Srbija je bila očajno slaba ekonomski, ništa nije mogla da uradi i pomogne. Provodili smo izbeglice u udaljena mesta da popravi demografsku strukturu, zabranili ulaz u Beograd. Zato je moja politika sada insistiranje na miru i to da se ne ugrozi ni Srpska ni Srbija - rekao je on.

Vučić je rekao da na to ne može da pruži odgovor, ali da postoje različiti aršini.

- Neke zemlje se mešaju u uređenje, da je Srbija tako nešto uradila, ja bih bio označen kao diktator, i ne samo ja već čitava država. Mi moramo da razumemo da se na pravdu ne pozivamo, zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima. Ja sam jednom svetskom lideru postavio to pitanje zašto neki imaju, a drugi ne to pravo. Veliki evropski lider mi je rekao da sam u pravu ali da okolnosti i raspored snaga Srbiji ne idu u prilog - objasnio je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da li će se u Vašingtonu govoriti o Republici Srpskoj?

Vučić je rekao da će se u Beloj kući razgovarati o ekonomskim temama i da ne iskljčuje ni razgovore o drugim temama, ali da mu niko nije rekao da će se govoriti o Republivi Srpskoj.

- Ne želimo da opteretimo Srbiju u tom pogledu, ali ćemo je uvek informisati o svemu što se dešava - zaključio je on.

- Ja razumem tehnologiju tih sastanaka i pritisaka, ali sam potpuno uveren da je po pitanju Kosova i Meothije najbolji predstavnik predsednik Vučić. I kada je on dolazio na vlast svi su smatrali da je pitanje Kosova gotovo i da je trebalo to samo verifikovati. Ali on je kao odgovorni političar to pitanje postavio kao prioritet. Danas je jasno da nema statusa Kosova i njegovog kretanja ka međunarodnim institucijama bez saglasnosti Srbije. Ja ne verujem međunarodnoj zajednici, ali moram da sarađujem. Ako se pojavi prostor što da ne, ali mi to ne tražimo. RS je formirana 9. januara kao nezavisna država, narod je ušao u rat da je odbrani, a ušla je u integritet u ono što se zove BiH. Zahvalni smo za uspostavljanje Dejtonskog sporazuma, ali nismo zadovoljni njegovim kršenje. Amerikanci su svesni toga - rekao je Dodik u odgovoru na pitanje o tome da li postoji mogućnost da se u Vašingotnu, pored razgovora o statusu Kosova, potegne razgovor i o Republici Srpskoj.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obraćanje Milorada Dodika

Dodik je istakao, da i pored velikih pritisaka, Republika Srpska drži do svog stava i da neće priznati nezavisno Kosovo.

- Danas smo ovde dobili garancije da se neće dešavati pogrom srpskog naroda, mi ne tražimo ništa osim provođenja Dejtonskog sporazuma i Ustava. Moja obaveza je da branim status RS, to što neko drugi nameće da postoji tajni dogovor, to nije tačno, na našem dnevnom redu nije separacija - rekao je Dodik.

- Interes javnosti je vezan za ono što smo ranije dostavili predsedniku Vučiću, ja sam te teme inicirao jer sam želeo da predsednika i rukoodstvo Srbije upoznam sa poštovanjem Dejtonskog sporazuma. Mi želimo da mir bude trajan i stabilan, naša politika nije politika rata već mira. Srbija treba i može da bude upoznata, kao potpisnica, sa svim provođenjem Dejtonskog sporazuma - rekao je on.

Dodik je rekao da je ovaj sastanak i poruka srpskom narodu ne samo u materijalnom smislu, već i u emotivnom smislu i dokaz da Srbija misli i podržava srpski narod u Srpskoj.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zajednički praznik Srbije i Republike Srpske

- Pokušaćemo da na bilo koji način sačuvamo i Srbiju i Srpsku, dosta smo imali rata, vreme je mira i razmišljanja o budućnosti. Oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima mogu da ostvare svoje ciljeve, mi ćemo reći da je to opasno, da smo uplašeni tim pretnjama, ali da se zaista nadamo da nikome neće pasti na pamet da ih ostvaruje. Spremni smo da čuvamo i mir i stabilnost i da popuštamo, ali nećemo dozvoliti progon, proterivanje ili pogrom nad srpskim narodom - istakao je Vučić.

- Danas smo dobili odluku o zajedničkom prazniku, dogovorili smo se da predložimo našim drugim organima, to bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obeleženo i u Srbiji i Srpskoj gde bismo ne smetajući nikome pokazali da je uspeh jednih i uspeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Oni su izneli mnogo podataka o kršenju Dejtonskog sporazuma i to ćemo dodatno analizirati. Mi smo svaku reč u dokumentu koji smo dobili pažljivo pročitali i nastavićemo da sarađujemo.

- Imali smo i sastanak u četiri oka Dodik i ja i razgovarali smo o dokumentu, razogvarali smo o statusu Republike Srpske. Ja sam rekao da je stav apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i rekao sam da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju - rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti sa konkretnim acijama.

Ugovor o zajedničkoj izradi kompleksa Donja Gradina - Jasenovac

- Organizovaćemo međunarodni konkurs za izbor rešenja spomen-kompleksa, a do kraja septembra imenovaćemo stručni tim za definisanje projektnog zadatka - istakao je predsednik Srbije.

- Danas smo se dogovorili da uputimo poziv Kusturici za jednu drugu temu i jedan drugi film koji će povezati i Srbiju i RS i BiH. Potrebno je da se o tome izjasni on, a Dodik je apsolutno saglasan. Doneli smo odluku o izgradnji kompleksa Donja Gradina Jasenovac, bez ikakvog skrivanja činjenica, da Srbija i Srpska mogu da pronađu spomen kompleks u kome će biti obeleženo koliko i kako su Srbi stradali - rekao je Vučić.

Očuvanje srpskog jezika i pisma

- Radićemo na zajedničkom bukvaru - rekao je Vučić.

- Ići ćemo na uzajamne đačke ekskurzije, da se bolje deca upoznaju sa Srbijom i Republikom Srpskom, istorija i geografija, muzička i likovna kultura i izrada udžbenika za svet oko nas. Nastavićemo sa radom u ujednačavanju programa u izradi priručnika za navedene predmete. Organizovaćemo zajednička takmičenja učenika Srbije i Republike Srpske - rekao je Vučić i dodao da će se raditi na očuvanju srpskoj jezika i pisma.

Predsednik Vučić je rekao da su analizirani svi projekti i da će pre kraja godina, a početkom sledeće biti upućena dodatna ekonomska pomoć Republici Srpskoj.

(Telegraf.rs)