"Nemačkoj se žuri da se priča sa Kosovom završi": Šta Beograd čeka u Briselu

- Ne očekujem brza rešenja, još od imenovanja Lajčaka, Nemačka je naumila da ubrza proces. Najave su probni balon da se vidi na koji će način koja strana reagovati - sociolog Vladimir Vuletić

Foto ilustracija: Shutterstock

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je da ne očekuje brza rešenja za Kosovo. Još od imenovanja Miroslava Lajčaka, Nemačka je naumila da ubrza proces, a najave nacrta sveobuhvatnog sporazuma su probni balon da se vidi na koji će način koja strana reagovati, istakao je Vuletić, za RTS.

Svi pričaju o objavi "Večernje novosti", koje su najavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koju danas očekuju razgovori sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije, biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva "de fakto priznanje Kosova od Srbije".

Vuletič je rekao da ne očekuje da će u Briselu na stolu biti nacrt sporazuma, ali gde ima dima ima i vatre i da je verovatno u prirpemi jedan takav nacrt. On ističe da iza ovakve inicijative može stajati samo Nemačka.

- Ne očekujem da će danas biti takav predlog iz više razloga, nivo na kojem se vode razgovori nije takav nivo, imamo godišnje odmore i neće se neko baviti tim krupnim pitanjima - rekao je Vuletić.

Kako kaže, Nemačkoj se žuri da se priča završi, a Kosovo nije samo pitanje EU, već pitanje SAD koje pokušavaju da imaju aktivnu ulogu, a tu su Rusija i Kina koje sa strane posmatraju.

Foto ilustracija: Shutterstock

- Ne očekujem brza rešenja, još od imenovanja Lajčaka, Nemačka je naumila da ubrza proces. Najave su probni balon da se vidi na koji će način koja strana reagovati - rekao je Vuletić.

Smatra da nije reč o promeni stava Berlina, nego je Berlin rešeniji da se proces ubrza i okonča.

Vuletić ističe da tu ima nekoliko nivoa, jedan nivo se tiče međunarodnog odnosa snaga - ne treba potceniti ono što su naši kapaciteti u razgovorima.

- Reč je o unutrašnjoj stabilnosti, u kojoj meri Beograd nastupa snažno. Drugo - pitanje naših ekonomskih kapaciteta, tu su naše pozicije takve da zavisimo od Nemačke, to je ta klackalica u kojoj će naša pozicija biti teška - ukazao je Vuletić.

Foto: Shutterstock

"Pritisci su išli lagano"

Prema njegovim rečima, Nemačka je ključni ekonomski igrač i motor Evrope, većina zemalja u Evropi su ekonomski čvrsto povezne sa Nemačkom.

- Kada pogledate strukturu naše privrede, koliko je nemačkih kompanija u Srbiji, vidite da smo upućeni najviše na Nemačku, to bi mogao biti problem za naše političke vizije i u kojoj meri ćemo imati mogućnosti da se izborimo - podvlači sociolog.

Kada politički posmatramo stvari, Vuletić kaže da su pritisci krenuli kada se međunarodna geostrateška situacija promenila, kada je Jugoslavija nestala i kada je pao Berlinski zid - da se pitanje kosovske nezavisnosti stavi na dnevni red.

Kaže da su pritisci išli lagano, ali od 2007. imamo situaciju da Srbija formalno prihvati ono što je stav zapada - nezavisnot još jedne države na Balkanu.

- Više od 10 godina Srbije je odolevela pristiscima i nadam se da će koristiti međunarodne okolnosti - ukazao je on.

Miroslav Lajčak - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Nesaglasje Nemačke i SAD nam ide na ruku"

Prema njegovim rečima, nesaglasje Nemačke i SAD nam ide na ruku, to je nešto što je posledica činjenice da kada bi se rešilo pitanje na način na koji Nemačka vidi, SAD bi izgubile važno mesto u Evropi.

- Bilo bi lakše da ako imate usitnjen Balkan da kontrolišete na efikasniji način šta se dešava u dvorištu EU. To se ne rešava preko noći, to traje dugo - kaže Vuletić.

Pritisci će bivati sve veći i veći, smatra Vuletić.

Ovo o čemu dnevna štampa piše, to su poruke Briselu da Beograd ne odstupa i kao što se pisalo u Novostima, svojevrsna poruka - igramo se probnih balona i kao što je Brisel slao poruke da vidi kako će se reagovati i Beograd šalje poruke - kuda će i na koji način teći ostaje da se vidi.

- Ne mislim da se slučajno pojavila ideja o nacrtu sporazuma - više je kao diplomatski manevar, ono o čemu će danas govoriti predsednik Vučić, ali to neće biti jedina tema - ukazao je Vuletić.

Govoreći o Rusiji, Vuletić kaže da je to velika sila koja ima specijalne odnose sa Nemačkom.

- Ne znamo da li Berlin ima nešto da ponudi Moskvi da se ona bez snažnog naboja odnosi prema Balkanu - zaključio je Vladimir Vuletić.

(Telegraf.rs)