Ratko Mladić udaljen iz sudnice

Bivši komandant Vojske Republike Srpske tokom svedočenja Adila Medića pokazivao krupno ispisane listove hartije i davao ih advokatima

Sudije Haškog tribunala udaljile iz sudnice Ratka Mladića jer je tokom svedočenja Adila Medića pokazivao krupno ispisane listove hartije i davao ih advokatima.

Na jednom od listova, vidljivom na galeriji za publiku, pisalo je: "1943-1991-1992?".

Posle druge sudske pauze, polovinom današnjeg zasedanja, predsedavajući Alfons Ori konstatovao je da je Mladić baratao krupno ispisanim listovima hartije koju su mogle videti sudije, advokati i publika, ocenivši da je to "neprimereno".

- Raspravno veće odlučilo je stoga da, radi uspostavljanja reda, Mladića udalji iz sudnice do kraja radnog dana - kazao je sudija Ori.

Zastori na staklenom zidu između sudnice i galerije za publiku su zatim spušteni, a pošto je Mladić izveden iz sudnice, proces je nastavljen.

Početkom jula prošle godine, Mladić je prvi put udaljen iz sudnice jer je na zasedanju na kojem je trebalo da se izjasni o krivici odbio da ćuti i sluša sudiju, a otkako mu je počelo suđenje, više puta je opomenut.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH - terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-1995. godine.

(Telegraf.rs / Beta)