Krađa kutija, koškanja, prevrtanje stolova: Zabeležene prve nepravilnosti na biračkim mestima

Glasanje je nastavljeno po protokolu

Foto: Shutterstock

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Iako glasanje uglavnom pričite mirno, zabeležene su prve nepravilnosti i manji incidenti.

U prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova došlo je do incidenta kada je grupa nepoznatih huligana upala, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra.

U Prijepolju na biračkom mestu broj 51 u Ratajskoj glasanje je prekinuto jutros u periodu od 07 : 05 do 07 : 30 sati zbog sukoba članova komisije, ali i koškanja dva glasača.

Na ovo biračko mesto došla je i policija, nakon njihove intervencije glasanje je nastavljeno.

Policijskoj upravi u Zrenjaninu je prijavljeno od strane predstavnika Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da su, ispred biračkog mesta broj 48 u Zrenjaninu, uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele neimenovani sadržaj građanima nakon izlaska sa birališta.

Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta.

Takođe, jutros u 7 sati otvorena su 43 biračka mesta u babušničkoj opštini, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije, pišu Južne vesti. 

Glasači u Rakiti, njih 202, moraće da se strpe da ispune svoju građansku dužnost, jer je u toku uviđaj policije, nakon što su, kako kaže predsednik Opštinske izborne komisije Nebojša Radovanović, tokom noći obijene prostorije izbornog mesta i nema glasačkih kutija.

CeSID-ovi posmatrači uočili su i prijavili sledeće grupe nepravilnosti na biračkim mestima:

- Kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta i neorganizovanost biračkih mesta: loše postavljeni paravani, gužve Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 70, Užice 75, Palilula 16 i 29, Pančevo 42, Pirot 4

- Problemi sa kontrolnim listićem: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 49, Čačak 4, Novi Sad 27, Kragujevac 151 i Sombor 11

- Greške u proceduri pri glasanju – neproveravanje lične karte, nije nanošen sprej, nije vršena provera sprejom ili redosled nije ispoštovan. Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 49, Palilula 12, NBG 49, Topola 23, Grocka 75, Pančevo 35, Kovin 15 Šabac 73

- Ubacivanje listića u pogrešnu kutiju: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Smederevo 11, Zemun 70, Velika Plana 7, Palilula 16, Čačak 96, Kragujevac 19, Zvezdara 75, Čukarica 79, Čačak 25, Zemun 96, Niš Palilula 23, Zemun 96, Niš-Palilula 23, Kraljevo 6

- Narušena tajnost glasanja (fotografisanje listića, savijanje listića tako da se vidi za koga je osoba glasala): Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Zrenjanin 33, Smederevo 15, Pančevo 35, Kragujevac 151, Žabari 16

- Porodično glasanje: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Smederevo 15

- Paralelna evidencija: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kula 15

Ivo Čolović iz CeSID-a kazao je da dosadašnji primeri nepravilnosti na današnjim izborima ne odstupaju previše u odnosu na nepravilnosti uočene na ranijim izborima i dodao da je jedan deo načinjenih nepravilnosti povezan sa time što nedostaje obuke kako članovima biračkih odbora tako i građanima.

Rekao je da su na 15 biračkih mesta posmatrači uočili da građani ubacuju listiće u pogrešne kutije.

Emilija Orestijević iz CeSID-a rekla je da su posmatrači te organizacije raspoređeni na 500 biračkih mesta.

Ponegde je, kaže, kašnjeno sa otvaranjem biračkih mesta, a bilo je i ubacivanja listića u pogrešne kutije, a negde su građani došli porodično i dogovarali se za koga će glasati po dolasku na biračko mesto.

Video: Priprema biračkih mesta u Beogradu

(Telegraf.rs)