Prvi susret Vučića i Kurtija u Minhenu? Ako dođe do sastanka, ove teme bi mogle biti u fokusu

Tokom polsednjih meseci sastanaka između učesnika u dijalogu nije bilo, već samo nekoliko neformalnih susreta na većim svetskim događajima

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Predsedništvo Srbije

Dijalog Beograda i Prištine više od godinu dana "tapka u mestu", pošto se zvanični Beograd povukao, posle uvođenja taksi na srpske proizvode. Iako su tokom ovog perioda stizali apeli sa više strana da Priština promeni odluku i povuče takse, konkretna reakcija je izostala, a epilog su dve strane koje su, čini se, nikad dalje od povratka za pregovarački sto.

Tokom polsednjih meseci sastanaka između učesnika u dijalogu nije bilo, već samo nekoliko neformalnih susreta na većim svetskim događajima.

Novi susret mogao bi da se desi na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, i to između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prštinskih institucija bi moglo da dođe i danas, gde bi trebalo da učestvuju na panelu sa ostalim liderima Zapadnog Balkana i novim visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, preneo je Dojče Vele, pozivajući se na svoje izvore u diplomatskim krugovima.

To bi ujedno bio prvi susret predsednika Srbije sa Kurtijem, pošto je preuzeo funkciju premijera tzv. Kosova, a posle njegove najave o mogućnosti povlačenja taksi, ali i pritisaka SAD i EU na Prištinu da to učini.

O mogućnosti susreta s njim govorio je i sam predsednik Srbije, pre odlaska u Minhen, koji je rekao da će mu to pomoći da oceni u kom smeru mogu dalje da teku razgovori i šta su dalji koraci prištinske vlade, Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici.

"Potpisivanje Pisma o nameri uspostavljanja železničkog saobraćaja dobar signal"

Pozitivni signal predstavlja potpisivanje ugovora o obnavljanju železničkog saobraćaja od Beograda do Prištine, "što je za običan svet daleko važnije od vazdušnog saobraćaja", smatraju stručnjaci.

Ipak, predsednik Srbije poručio je danas da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu.

Vučić je to rekao komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine.

Životna pitanja pre statusa

- U Beogradu često podsećaju na pitanja koja valja rešiti pre nego što se razgovara o statusu – imovina Srba, kulturna baština, povratak… isto je i iz perspektive Prištine. Ne treba zaboraviti pitanja nestalih osoba, kulturne baštine koja je tokom rata odneta u Beograd, i vitalno važno pitanje penzija za ljude koji su ceo radni vek proveli u velikim jugoslovenskim firmama - piše u tekstu "DW".

Ovakvi dogovori ranije su uglavnom bili proizvod sastanaka tehničkih delegacija Beograda i Prištine, koje su bile zadužene da realizuju sporazume o, recimo, tablicama na vozilima, elektro-mreži, podršci povratnicima...

Dinamika potpisivanja i realizovanja tih sporazuma sada, međutim, nije samo usporena nego su i oni (njihova priroda i kvalitet) dovedeni u pitanje dolaskom Kurtija na premijersko mesto.

Pritisak SAD i EU na Prištinu da ukine takse 

Minhenskoj konferenciji prethodio je pojačan pritisak SAD na Prištinu da ukine takse na srpske proizvode, što su mnogi protumačili kao signal da Vašington "gubi strpljenje sa Albancima".

Jedno od prvih saopštenja novog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, po preuzimanju ove funkcije, bilo je da će takse biti zamenjene principom reciprociteta, kao i da počinju da pripremaju carinu za to.

Jedno od prvih saopštenja novog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, po preuzimanju ove funkcije, bilo je da će takse biti zamenjene principom reciprociteta, kao i da počinju da pripremaju carinu za to-Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Reagujući na ovu izjavu izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel poručio je da se protivi merama reciprociteta, a iz Ambasade SAD u Prištini je za KTV rečeno da i Donald Tramp deli stav po tom pitanju.

I američki državni sekretar Majk Pompeo pisao je Aljbinu Kurtiju i čestitao mu imenovanje na premijersku funkciju, ali i postavio prioritetan zadatak - ukidanje taksi od 100 odsto koje su pre više od godinu dana uvedene na robu proizvedenu u Srbiji.

Bivši diplomata Zoran Milivojević, koji smatra da ove poruke SAD nedvosmisleno pokazuju odlučnost američke administracije da se dijalog obnovi i to bez uslovljavanja iz Prištine.

Bivši diplomata Zoran Milivojević, koji smatra da ove poruke SAD nedvosmisleno pokazuju odlučnost američke administracije da se dijalog obnovi i to bez uslovljavanja iz Prištine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milivojević za Tanjug kaže da je ovo bila najozbiljnija poruka koja je američka administracija uputila prištinskoj eliti i to direktno Aljbinu Kurtiju, imajući u vidu njegove stavove.

Najvažnije iz ove poruke je to da američka administracija, zbog svojih interesa i ciljeva, ima u vidu srpski stav i polazi od toga da je skidanje taksi, definitivno bez uslovljavanja i izuzetaka, način da dve strane sednu za sto i da se dijalog nastavi - kaže Milivojević i dodaje da se ovom porukom jasno daje do znanja da SAD žele po svaku cenu da se dijalog nastavi bez uslova i to, kako navodi, pre prolećnih izbora u Srbiji.

Pritisak iz Pariza, i Makron traži ukidanje taksi?

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo Kurtiju u kome mu čestita izbor za premijera i istovremeno zatražio ukidanje taksi na srpsku robu kako bi se omogućio nastavak dijaloga, prenosi Gazeta ekspres.

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo Kurtiju u kome mu čestita izbor za premijera i istovremeno zatražio ukidanje taksi na srpsku robu kako bi se omogućio nastavak dijaloga-Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

- Prvi korak bi trebalo da bude nastavak dijaloga, za koji sam spreman da posredujem, organizovanjem samita u Parizu, uskoro, sa liderima Kosova i Srbije, u saradnji s kancelarkom Merkel i visokim predstavnikom EU Boreljom - napisao je Makron u pismu koje je u sredu francuska ambasadorka u Prištini Marin Kristin Butel predala Kurtiju.

Makron je naveo i da nastavak dijaloga podrazumeva akcije obe strane.

- Obustavu stopostotne takse od strane Kosova i obustavu kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije - napisao je francuski predsednik.

(Telegraf.rs)