Dačić o ulozi Amerike u dijalogu: Imenovanje Palmera je želja SAD da aktivnije učestvuju

Ministar spoljnih poslova je naveo da je ovo signal da administracija predsednika Trampa menja pristup načinu rešavanja problema i želi se kompromis koji bi uvažio interese i srpskog i albanskog naroda

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Imenovanje Metju Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan pokazuje želju SAD da aktivnije učestvuju u rešavanju problema i pokazatelj je promene stava američke administracije, ocenio je danas šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

- Svi očekuju da SAD povuku priznanje, nije to tako jednostavno za tako veliku silu, možda bi moglo o tome da se razgovara da oni nisu bili glavni kreatori nezavisnog Kosova - rekao je Dačić.

Gostujući na TV Pink, on je naveo da je ovo signal da administracija predsednika Trampa menja pristup načinu rešavanja problema i želi se kompromis koji bi uvažio interese i srpskog i albanskog naroda.

Printskrin: Tanjug

- Da smatraju da je sve završeno što bi imenovali predstavnika - rekao je Dačić i podsetio da je Palmer već bio zadužen za region i nije nov.

Na opasku da je Palmeru supruga sa ovih prostora on je primetio da to može da bude i otežavajući faktor jer će pokušavati da bude nepristrasan i izneo bojazan da ne podlegne stereotipima o pogledu na kosovsku krizu koji postoje u Stejt departmanu.

Kako je Dačić najavio u okviru foruma na Bledu koji počinje sutra imaće sastanak sa njim na Palmerovu inicijativu.

O OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE POČETKA DRUGOG SVETSKOG RATA

Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, ocenio je šef srpske diplomatije povodom izostanka poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanja Nemačke i Hrvatske.

Dačić je ocenio da je pozivanje "stvar organizatora", a primetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je "iskrivljavanje i revizija istorije".

- Ako je razlog nepozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rekao je da nije bilo razloga za ovakvu politizaciju i da ga je to podsetilo i na obeležavanje godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu u Francuskoj.

- U Poljskoj je obeležavanje godišnjice nečega što nikada ne bi smelo da se ponovi - rekao je Dačić.

On je podsetio da su Francuzi uvideli da su pogrešili u tretmanu Srbije i dodao da je to jedan od razloga što je predsednik Emanuel Makron prilikom posete dodatno pokazao pozitivan odnos.

- Makronova poseta bila je od velikog značaja za Srbiju jer sada on nas pominje u pozitivnom kontekstu - rekao je Dačić i dodao da smo sa Francuskom napravili malo partnerstvo koje mora da se neguje.

O NAPADU NA SRBE U HRVATSKOJ

Nisam čuo da je u Srbiji neko pretučen samo zato što je ovde gledao Dinamo, prokomentarisao je Dačić izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da nije svaki incident etničkog karaktera, naglašavajući da bi takve incidenti u Hrvatskoj trebalo "jednostavno da osude".

Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

Dačić je oceno da je u Hrvatskoj antisrpska kampanja u kontinuitetu, svejedno da li je u toku neka kampanja za izbore.

- Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a insistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi treba da zajedno imamo poziciju da osuđujemo sve zločine - rekao je Dačić gostujući na TV Pink

On se zapitao da li je normalno, u 2019. godini, da još pričamo o svemu tome i dodao da je to je dokaz koliko je promašena priča, koja stalno podstiče neke incidente i utiče na živote ljudi: "Hoćemo li mi da i danas živimo u plemenskim sukobima?", zapitao se Dačić i ocenio da je sve stvar racionalnog interesa da se živi zajedno u ovom regionu.

On je podsetio da će Hrvatska od 1. januara preuzeti predsedavanje EU i da bi njihovi pogledi "morali da budu širi". Dačić je ocenio i da Hrvatska deo kontinuiteta ima i sa Nezavisnom državom Hrvatskom koja nije stvorena "dekretom iz Berlina", a stizala je do Zemuna, Novog Sada i Šapca. On je rekao da su neuporedivi NDH i Nedićev režim u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, jer "Nedić nema zločina prema Hrvatima, nego prema Srbima".

- Mi nikada nismo rehabilitovali bilo kakve marionetske režime, ni ljude koji su bili u službi okupatora u Drugom svetskom ratu - rekao je Dačić i dodao da je on izbacio sliku Nedića iz zgrade Vlade Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)